Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
АМІНОКИСЛОТИ
АМІНОКИСЛОТИ – клас органічних сполук, що поєднують у собі властивості кислот і амінів, тобто містять поряд з карбоксильною групою -СООН аміногрупу -NH2. Залежно від положення аміногрупи стосовно карбоксильної групи розрізняють α-, β-, γ-амінокислоти та ін. А. – безбарвні кристалічні речовини, розчинні у воді. Входять до складу всіх білкових речовин, ферментів, деяких гормонів. Усі 20 А., що входять до складу білків, відповідають загальній формулі Р – СН(NН2)СООН і належать до α-А. Рідкісніше зустрічаються β-А., напр., β-ала нін, що входить до складу пантотенової кислоти. Відповідно до кількості аміно- і карбоксильних груп у молекулі А. їх поділяють на моноаміномонокарбонові, моноамінодикарбонові та диаміно монокарбонові кислоти; α-амінокислоти, з яких за рахунок утворення пептидного зв’язку під час рибосомальної трансляції з РНК синтезуються білки: аланін (Alanine), аргінін (Arginine), аспарагін (Asparagine), аспарагінова кислота (Aspartic Acid), цистеїн (Cysteine), глютамінова кислота (Glutamic Acid), глютамін (Glutamine), гліцин (Glycine), гістидин (Histidine), ізолейцин (Isoleucine), лейцин (Leucine), лізин (Lysine), метіонін (Methionine), фенілаланін (Phenylalanine), пролін (Proline), серин (Serine), треонін (Threonine), триптофан (Tryptophan), тирозин (Tyrosine), валін (Valine).