Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
АСКОРБІНОВА КИСЛОТА (ACIDUM ASCORBINICUM)
АСКОРБІНОВА КИСЛОТА (ACIDUM ASCORBINICUM) – органіч на сполука, яка належить до вітамінів (вітамін С); . Відсутність А. к. в їжі викликає розвиток специфічного захворювання – цинги. Емпірична формула С6 Н8 О6 . Кристали безбарвні, розчинні у воді. Молекулярна вага 176,13. В організмі бере участь в окисновідновних процесах; сприяє утворенню проколагену та переходу його в колаген, бере участь в гідроксилюванні проліну в оксипролін, окисленні амінокислот ароматичного ряду (тирозин, фенілаланін); сприяє ферментативному перетворенню фолієвої кислоти в фолінову; забезпечує нормальний ріст; Міститься в усіх рослинах, особливо у свіжих листкових овочах, плодах, ягодах. У плодах шипшини та недозрілих волоських горіхів вміст А.к. досягає 10–12% сухої маси. Багато А. к. в смородині, червоному перці, цвітній капусті, кропі. У тваринних продуктах помітну кількість її містять молоко, печінка. Добова норма А. к. для дорослої людини – 70–100 мг. Одержують А. к. переважно із глюкози. Застосовують для профілактики та лікування С-вітамінної недостатності, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, анацидного гастриту, хронічного ентероколіту, гепатитів, атеросклерозу, ревматизму, капіляротоксикозів, променевої хвороби, отруєння миш’яком, бензолом, герпетиформного дерматиту Дюрінга, а також при підвищеній фізіологічній потребі організму в А. к. (під час вагітності, лактації, при підвищених фізичних навантаженнях, при посиленому розумовому та емоційному навантаженні).