КАПУСТА
КАПУСТА (BRASSICA OLERACEAE L.) – одно-, дворічна городня культура родини капустяних (хрестоцвітих) [Brassicaceae (Cruciferae)]; має важливе значення для харчування людини; в ній виявлено: цукри, жири, фітонциди, 16 вільних амінокислот, мінеральні речовини (калій, фосфор, мідь, цинк, магній, кобальт), ретинол, тіамін, піридоксин, аскорбінова кислота, біофлавоноїди, філохінон; застосування: свіжу і квашену капусту корисно їсти при анацидному та гіпоацидному гастриті разом з морквою та соняшниковою олією; сирий сік капусти використовують у народній медицині при виразковій хворобі шлунка, гіпоацидному гастриті, подагрі, спастичному коліті, як сечогінний засіб при серцевих набряках.