М’ЯЗ

М’ЯЗ(И) (MUSCULI) – анатомічні утворення, які складаються в основному із м’язової тканини, здійснюють рухову функцію організму, його частин і окремих органів; розрізняють гладкі і поперечносмугасті М.; гладкі М. входять до складу стінки порожнистих органів, кровоносних судин та шкіри; вони здійснюють скорочувальну діяльність шлунково-кишкового тракту, яка створює оптимальні умови для процесу травлення, підтримують на певному рівні артері альний тиск; у деяких ділянках кровоносної системи і внут рішніх органів гладенькі М. виконують функцію сфінк терів; серед поперечно смугастих М. виділяють серцевий М. і скелетні М.; залежно від розміщення в різних частинах і ділянках тіла серед скелетних М. виділяють М. голови, шиї, спини, грудей, живота, верхніх і нижніх кінцівок; за формою розрізняють довгі і короткі, широкі і кругові М; за кількістю складових частин – прості і складні; за характером виконуваних основних рухів розрізняють: згиначі і розгиначі, привідні і відвідні, піднімаючі і опускаючі, пронатори і супінатори, констриктори, сфінк тери і дилататори; такі, що обертають, напружують і випрямляють; поперечно смугасті М. беруть участь у переміщенні частин скелета, фіксації суглобів, під тримці рівноваги; у стравоході і глотці вони забезпечують ковтальні рухи, а в гортані беруть участь у звукоутворенні; поперечносмугасті М., що розміщені навколо природних отворів виконують функцію сфінктерів.