SUTURA

Глосарій

АМІНИ БІОГЕННІ

0
(0)

АМІНИ БІОГЕННІ – аміни, що є продуктами ферментативного декарбоксилювання деяких амінокислот і мають високу біологічну активність.

АМІНИ

0
(0)

АМІНИ – азотовмісні органічні сполуки, які є продуктами заміщення одного або кількох атомів водню в молекулах аміаку чи гідроокису амонію органічними радикалами; залежно від кількості заміщених атомів водню розрізняють первинні,…

АМІМІЯ

0
(0)

АМІМІЯ – втрата міміки; відсутність виразних рухів м’язів обличчя.

АМІЛОРЕЯ

0
(0)

АМІЛОРЕЯ – наявність у калі підвищеної кількості неперевареного крохмалю, що, як правило, супроводжується посиленою перистальтикою кишок.

АМІЛОРЕКСИС

0
(0)

АМІЛОРЕКСИС – розчинення шлунковим соком оболонки рослинних клітин з вивільненням крохмальних зерен.

АМІЛОПЕПТИН

0
(0)

АМІЛОПЕПТИН – структурний елемент полімерної молекули крохмалю, що становить її розгалужену частину.

АМІЛОПЕКТИН

0
(0)

АМІЛОПЕКТИН – один з основних полісахаридів крохмалю, який складається з розгалужених ланцюжків молекул глюкози, сполучених зв’язками як між 1-м і 4-м, так і 1-м і 6-м вуглецевими атомами.

АМІЛОЇДОКЛАЗІЯ

0
(0)

АМІЛОЇДОКЛАЗІЯ – розсмоктування амілоїду гігантськими клітинами.

АМІЛОЇДОЗ

0
(0)

АМІЛОЇДОЗ – порушення білкового обміну, що проявляється у відкладенні та накопиченні в тканинах речовин з характерними фізико-хімічними властивостями (амілоїду). А. – поняття неоднозначне; це різновид тканинного диспротеїнозу і ускладнення багатьох…

АМІЛОЇД

0
(0)

АМІЛОЇД – глікопротеїн, в якому фібрилярні і глобулярні білки тісно зв’язані з полісахаридами; якісно амінокислотний склад А. однаковий при різних формах амілоїдозу, проте кількісна характеристика компонентів, що входять до його…

АМІЛОЗА

0
(0)

АМІЛОЗА – один з основних полісахаридів крохмалю; складається з лінійних або слабо розгалужених ланцюжків молекул глюкози, сполучених зв’язками між 1-м і 4-м вуглецевими атомами.

АМІЛОЗ

0
(0)

АМІЛОЗ – професійний пневмоконіоз, який розвивається в результаті систематичного вдихання мучного пилу, особливо з домішкою двоокису кремнію.

АМІЛОДЕКСТРИН

0
(0)

АМІЛОДЕКСТРИН – початковий продукт гідролітичного розщеплення крохмалю.

АМІЛАЗУРІЯ

0
(0)

АМІЛАЗУРІЯ – збільшення виділення із сечею фермента амілази.

АМІЛАЗИ

0
(0)

АМІЛАЗИ – ферменти, що каталізують гідроліз крохмалю, глікогену і споріднених з ними полісахаридів. Розрізняють три типи А.: α-амілаза, β-амілаза і γ-амілаза.

АМІЛ-

0
(0)

АМІЛ- (грец. amylon, лат. amylum – крохмаль) – частина складних слів, яка означає «крохмаль».

АМІКСОРЕЯ

0
(0)

АМІКСОРЕЯ – відсутність виділення слизу залозами кишково-шлунковго тракту.

АМІЄЛІЯ

0
(0)

АМІЄЛІЯ – вроджена відсутність спинного мозку.