Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Глосарій
АГЛЮТИНАТ
АГЛЮТИНАТ – осад, який утворюється в процесі аглютинації.
АГЛОСІЯ
АГЛОСІЯ – вроджена відсутність язика.
АГЛОМЕРАЦІЯ
АГЛОМЕРАЦІЯ (у біології) – утворення мікроорганізмами скупчень у рідинах або тканинах внаслідок зміни фізичних або хімічних властивостей мікробних клітин.
АГЛІКОН
АГЛІКОН – невуглеводний структурний елемент молекули глікозиду.
АГЛІКЕНОЗ
АГЛІКЕНОЗ – спадкове захворювання, пов’язане з відсутністю фермента, що відповідає за синтез глікогену – уридин-дифосфат-глюкозо-глікогентрансферази (глікогенсинтетази). При А. в печінці пов ністю відсутній глікоген, спостеріга ється повний дефіцит глікогенсинтетази при нормальній активності інших ферментів, які беруть участь в обміні глікогену.…
АГІТОФАЗІЯ
АГІТОФАЗІЯ – швидке, квапливе, малозрозуміле мовлення, яке спостерігається в стані психічного збудження.
АГІРІЯ
АГІРІЯ – вроджена відсутність звивин кори великих півкуль головного мозку; часто А. сполучається з поренцефалією.
АГЕНЕЗІЯ СЕЛЕЗІНКИ
АГЕНЕЗІЯ СЕЛЕЗІНКИ –або Івемарка синдром. Івемарка (Ivemark) синдром. Поєднання агенезії селезінки з вродженою вадою серця і аномаліями розташування органів черевної порожнини. Вперше описаний Івемарком в 1955 р Синдром Івемарка – ембріопатія, яка розвивається як генотипическая аномалія, а також під впливом…
АГЕНЕЗІЯ
АГЕНЕЗІЯ – вроджена відсутність органа або його частини. У більшості випад ків терміни А. і «аплазія» вживаються як синоніми. Термін «агенезія» вживається у випадках, коли потрібно підкреслити не тільки відсутність органа, але і його зародка.
АГЕВЗІЯ
АГЕВЗІЯ – втрата смакової чутливості.
АГАСТРІЯ
АГАСТРІЯ – вроджена відсутність шлунка.
АГАСТРАЛЬНИЙ СИНДРОМ
АГАСТРАЛЬНИЙ СИНДРОМ – див.: Астенія агастральна.
АГАСТРАЛЬНА АСТЕНІЯ
АГАСТРАЛЬНА АСТЕНІЯ – це стан, коли відсутній шлунок. Зазвичай це відбувається після хірургічного видалення шлунка (гастректомія) через рак шлунка або інші серйозні проблеми. Без шлунка людина може стикатися з рядом проблем, пов’язаних з травленням та поглибленим вивченням поживних речовин. Люди…
АГАРОПЕКТИН
АГАРОПЕКТИН – високомолекулярна речовина, один з головних компонентів агару. Властивістю А. є об’єднання макромолекул у довгі ланцюги, напр., через сульфатні групи і багатовалентні катіони пояснюється здатність утворювати гель.
АГАРОЗА
АГАРОЗА – високомолекулярна речовина, один з головних компонентів агару; використовується як носій для гель-хроматографії і гель-електрофорезу біополімерів.
АГАР М’ЯСО-ПЕПТОННИЙ
АГАР М’ЯСО-ПЕПТОННИЙ – щільне або напіврідке універсальне живильне середовище, яке складається з м’ясо-пептонного бульйону з додаванням 0,5 – 2% агару; застосовується для вирощування біль шості патогенних мікробів.
АГАР-АГАР
АГАР-АГАР – або Агар. Агар – це желатиноподібна речовина, яка виготовляється з морських водоростей, особливо з червоної водорості Gracilaria. Він використовується в багатьох сферах, зокрема в біологічних та мікробіологічних дослідженнях, готельному господарстві, а також в кулінарії. Одним з основних властивостей…
АГАР
АГАР – щільний волокнистий матеріал, який одержують із деяких водоростей; утворює у водних розчинах щільний гель. Головними компонентами А. є агароза і агаропектин. Використовують у харчовій, текстильній, фармацевтичній промисловості, а також у мікробіологічних лабораторіях для виготовлення живильних середовищ.
АГАНГЛІОЗ ТОВСТОЇ КИШКИ ВРОДЖЕНИЙ СЕГМЕНТАРНИЙ
АГАНГЛІОЗ ТОВСТОЇ КИШКИ ВРОДЖЕНИЙ СЕГМЕНТАРНИЙ – див.: Ірасека–Зюльцера–Уїлсона синдром.
АГАНГЛІОЗ ТОВСТОЇ КИШКИ ВРОДЖЕНИЙ
АГАНГЛІОЗ ТОВСТОЇ КИШКИ ВРОДЖЕНИЙ – див.: Гіршпрунга хвороба.