Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5

Глосарій

Головна Глосарій Сторінка 1628

АГЛЮТИНАТ

АГЛЮТИНАТ – осад, який утворюється в процесі аглютинації.

АГЛОСІЯ

АГЛОСІЯ – вроджена відсутність язика.

АГЛОМЕРАЦІЯ

АГЛОМЕРАЦІЯ (у біології) – утворення мікроорганізмами скупчень у рідинах або тканинах внаслідок зміни фізичних або хімічних властивостей мікробних клітин.

АГЛІКОН

АГЛІКОН – невуглеводний структурний елемент молекули глікозиду.

АГЛІКЕНОЗ

АГЛІКЕНОЗ – спадкове захворювання, пов’язане з відсутністю фермента, що відповідає за синтез глікогену – уридин-дифосфат-глюкозо-глікогентрансферази (глікогенсинтетази). При А. в печінці пов ністю відсутній глікоген, спостеріга ється повний дефіцит глікогенсинтетази при нормальній активності інших ферментів, які беруть участь в обміні глікогену.…

АГІТОФАЗІЯ

АГІТОФАЗІЯ – швидке, квапливе, малозрозуміле мовлення, яке спостерігається в стані психічного збудження.

АГІРІЯ

АГІРІЯ – вроджена відсутність звивин кори великих півкуль головного мозку; часто А. сполучається з поренцефалією.

АГЕНЕЗІЯ СЕЛЕЗІНКИ

АГЕНЕЗІЯ СЕЛЕЗІНКИ –або Івемарка синдром. Івемарка (Ivemark) синдром. Поєднання агенезії селезінки з вродженою вадою серця і аномаліями розташування органів черевної порожнини. Вперше описаний Івемарком в 1955 р Синдром Івемарка – ембріопатія, яка розвивається як генотипическая аномалія, а також під впливом…

АГЕНЕЗІЯ

АГЕНЕЗІЯ – вроджена відсутність органа або його частини. У більшості випад ків терміни А. і «аплазія» вживаються як синоніми. Термін «агенезія» вживається у випадках, коли потрібно підкреслити не тільки відсутність органа, але і його зародка.

АГЕВЗІЯ

АГЕВЗІЯ – втрата смакової чутливості.

АГАСТРІЯ

АГАСТРІЯ – вроджена відсутність шлунка.

АГАСТРАЛЬНА АСТЕНІЯ

АГАСТРАЛЬНА АСТЕНІЯ – це стан, коли відсутній шлунок. Зазвичай це відбувається після хірургічного видалення шлунка (гастректомія) через рак шлунка або інші серйозні проблеми. Без шлунка людина може стикатися з рядом проблем, пов’язаних з травленням та поглибленим вивченням поживних речовин. Люди…

АГАРОПЕКТИН

АГАРОПЕКТИН – високомолекулярна речовина, один з головних компонентів агару. Властивістю А. є об’єднання макромолекул у довгі ланцюги, напр., через сульфатні групи і багатовалентні катіони пояснюється здатність утворювати гель.

АГАРОЗА

АГАРОЗА – високомолекулярна речовина, один з головних компонентів агару; використовується як носій для гель-хроматографії і гель-електрофорезу біополімерів.

АГАР М’ЯСО-ПЕПТОННИЙ

АГАР М’ЯСО-ПЕПТОННИЙ – щільне або напіврідке універсальне живильне середовище, яке складається з м’ясо-пептонного бульйону з додаванням 0,5 – 2% агару; застосовується для вирощування біль шості патогенних мікробів.

АГАР-АГАР

АГАР-АГАР – або Агар. Агар – це желатиноподібна речовина, яка виготовляється з морських водоростей, особливо з червоної водорості Gracilaria. Він використовується в багатьох сферах, зокрема в біологічних та мікробіологічних дослідженнях, готельному господарстві, а також в кулінарії. Одним з основних властивостей…

АГАР

АГАР – щільний волокнистий матеріал, який одержують із деяких водоростей; утворює у водних розчинах щільний гель. Головними компонентами А. є агароза і агаропектин. Використовують у харчовій, текстильній, фармацевтичній промисловості, а також у мікробіологічних лабораторіях для виготовлення живильних середовищ.

Bmw remap stg1 blackpool blackpool remapping and diagnostics.