Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Глосарій
НАБРЯК ГОМІЛКИ СПАДКОВИЙ
Н. ГОМІЛКИ СПАДКОВИЙ – спадкова (успадкування за аутосомно-домінантним типом) хвороба, яка характеризується індуративним набряком гомілок, що проявляється відразу або через деякий час після народження, затримкою фізичного і психічного розвитку.
НАБРЯК БЕЗБІЛКОВИЙ
Безбілковий — це термін, який часто використовується для опису стану або захворювання, пов’язаного з відсутністю білка в організмі або в харчових продуктах. У контексті медичної термінології цей термін зазвичай є…
НАБРЯК ЛОКАЛІЗОВАНИЙ ЛІМФОДИНАМІЧНИЙ
НАБРЯК ЛОКАЛІЗОВАНИЙ ЛІМФОДИНАМІЧНИЙ – спостерігається при обструкції лімфатичних судин внаслідок порушення їх дренажної функції стосовно рідини та білка, що поступово спричинює втрату онкотичного білкового градієнта та підвищення тканинного тиску вільної…
НАБРЯК ЛОКАЛІЗОВАНИЙ ЗАПАЛЬНИЙ
Н. ЛОКАЛІЗОВАНИЙ ЗАПАЛЬНИЙ – виникає внаслідок підвищення гідростатичного тиску в капілярах та збільшення судинної проникності; виділяють три типи динаміки судинної проникності при запаленні: 1) рання перехідна фаза підвищення судинної проникності…
НАБРЯК ЛОКАЛІЗОВАНИЙ ГЕМОДИНАМІЧНИЙ
Н. ЛОКАЛІЗОВАНИЙ ГЕМОДИНАМІЧНИЙ – розвивається внаслідок підвищення гідростатичного тиску в обмінних судинах без первинних змін їх проникності.
НАБРЯК ЛОКАЛІЗОВАНІ
Н. ЛОКАЛІЗОВАНІ – спричинюються підвищенням внутрішньосудинного гідростатичного тиску, зниженням онкотичного градієнта, або комбінацією обох механізмів.
НАБРЯК ГЕНЕРАЛІЗОВАНІ
Н. ГЕНЕРАЛІЗОВАНІ – Н., які спричинені дією загальних для всього організму чинників, які порушили інтегральні механізми регуляції водно-сольового обміну; Н. г. виявляються в багатьох частинах організму; Н. г. можуть бути…
НАБРЯК
НАБРЯК(И) – надмірне накопичення рідини в тканинах організму і серозних порожнинах, що проявляється збільшенням об’єму тканин або зменшенням місткості серозної порожнини, зміною фізичних властивостей (тургора, еластичності) і розладом функції набряклих…
НАБОТА ЗАЛОЗИ
НАБОТА (M. NABOTH) ЗАЛОЗИ – залози шийки матки, розміщені поза епі телієм її слизової оболонки.
М’ЯТА ПЕРЦЕВА
М’ЯТА ПЕРЦЕВА (MENTHA PIPERITA L.) – багаторічна трав’яниста рослина з родини губоцвітих. Стебло чотиригранне, гіллясте, покрите темно-фіолетовими волосками. Листки короткочерешкові, довгасті; зверху – темно-зелені, знизу – світло-зелені. Квітки дрібні, блідо-фіолетові,…
М’ЯСОПЕПТОННИЙ БУЛЬЙОН
М’ЯСОПЕПТОННИЙ БУЛЬЙОН – рідке живильне середовище для культивування мікроорганізмів; скла дається із м’ясної води та пептону (1–2%).
М’ЯСО
М’ЯСО – один із найважливіших продуктів харчування людини, який є джерелом повноцінних білків, незамінних амінокислот і поліненасичених жирних кислот, необхідних для організму мінеральних речовин і вітамінів.
М’ЯСНА ВОДА
М’ЯСНА ВОДА – водний настій фаршу, приготованого із телятини, яловичини або конини; компонент живильних середовищ для культивування мікроорганізмів.
М’ЯСИСТИЙ ЗАНЕСОК
М’ЯСИСТИЙ ЗАНЕСОК – патоло гічне утворення, яке виникає в мат ці або матковій трубі при загибелі плода.
М’ЯКИЙ ШАНКР ФОЛІКУЛЯРНИЙ
М. Ш. ФОЛІКУЛЯРНИЙ – клі нічний різновид М. ш.; розвивається при проникненні збудника в сальні залози заголовкової борозни і препуціального мішка статевого члена, а також малих статевих губ; характеризується множинними…
М’ЯКИЙ ШАНКР ФАГЕДЕНІЧНИЙ
М. Ш. ФАГЕДЕНІЧНИЙ – клі нічний різновид М. ш.; виникненню сприяє нераціональна терапія припікаючими засобами; характеризується розпадом тканини з поширенням углиб.