Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
ТРИХІНЕЛЬОЗ
ТРИХІНЕЛЬОЗ – гельмінтоз із групи нематодозів, який спричинюється нематодою Trichinella spiralis; джерелом збудників інвазії для людини є свині, ведмеді, морські ссавці, коні і собаки; зараження людини Т. відбувається при вживанні в їжу не перевіреного сирого, солоного, копченого або недостатньо термічно обробленого м’яса; тривалість інкубаційного періоду частіше 10-25 днів, при стертому і легкому перебігу хвороби – 4-5 тижнів, при тяжкому перебігу – 7-10 днів (інколи 1-3 дні); розрізняють три фази розвитку захворювання: ферментативно-токсичну, імунологічну та імунопатологічну; ферментативно-токсична фаза клінічно проявляється тільки при інтенсивному зараженні; личинки в процесі проникання в слизову оболонку тонкої кишки виділяють метаболіти, що мають ферментативну, токсичну і сенсибілізуючу дію, а також здатність гальмувати імунні реакції; відбувається специфічна сенсибілізація організму; до кінця 2-го і на початку 3-го тижня в організмі накопичується достатня кількість антитіл, імуносупресорна активність кишкових трихінел слабшає і виникає бурхлива алергічна реакція (імунологічна фаза), яка супроводжується порушенням зсідання крові, підвищенням проникливості стінок капілярів, тканинним набряком; ураження внутрішніх органів та ураження ц. н. с., системні васкуліти розвиваються в третій, імунопатологічній фазі захворювання, і пов’язані з пошкодженням клітин організму імунними комплексами; зустрічаються різні форми Т. – від субклінічних до тяжких з поширеними ураженнями внутрішніх органів; клі нічно Т. характеризується гарячкою, м’язовими болями, набряком обличчя, висипами на шкірі, еозинофілією, а при тяжкому перебігу – ураженням міокарда, легень, ц. н. с.; прогноз, звичайно, сприятливий; несприятливою ознакою є відсутність еозинофільної реакції і рапто ве зниження вмісту еозинофілів до 1 % або нуля в гострий період захворювання.