Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
ЦИКЛ ТРИКАРБОНОВИХ КИСЛОТ
ЦИКЛ ТРИКАРБОНОВИХ КИСЛОТ – складний циклічний ферментативний процес, за допомогою якого в живому організмі завершується окислення основних проміжних продуктів розщеплення вуглеводів, жирних кислот і амінокислот. Ц. т. к. є найважливішим метаболічним процесом, що займає центральне місце в загальній системі обміну речовин і енергії живих організмів. Ц. т. к. складається з ряду послідовних реакцій (що каталізують 10 різних ферментів), внаслідок яких залишок оцтової кислоти в формі ацетил-КоФ окислюється до води і СО2. Початковою реакцією Ц. т. к. є реакція конденсації ацетил-КоА з щавлево-оцтовою кислотою, у результаті якої виникає лимонна кислота. Наступним етапом (друга реакція) Ц. т. к. є перетворення лимонної кислоти на цисаконітову. Третя реакція приводить до утворення ізолимонної кислоти. Четверта реакція є окислювальною, у результаті її утво рюється щавлево-янтарна кислота. П’ята реакція полягає в декарбоксилюванні щавлево-янтарної кислоти з утворенням α-кетоглутарової кислоти. Шостою є реакція окисного декарбоксилювання α-кетоглутарової кислоти з утворенням янтарної кислоти (її активної форми). Сьома реакція приводить до окислення янтарної кислоти і утворення фумарової. З фумарової кислоти (восьма реакція) утворюється яблучна, яка в заключній (дев’я тій) реакції Ц. т. к. окислюється з утворенням щавлево-оцтової кислоти. Утворений продукт знову реагує з ацетил-КоА, що приводить до повторення циклу трикарбонових кислот.