Навіть невелика кількість забезпечить вас здоровими жирами, магнієм та цинком, що добре для покращення здоров’я серця, передміхурової залози та захищає від деяких видів раку, інформує sutura.org.ua

Містить велику кількість поживних речовин

1 грам гарбузового насіння містить:

  • клітковина: 1.7г
  • вуглеводи: 5 г
  • білок: 7 г
  • жири: 13 г (6 з яких omega-6)
  • вітамін K: 18% добової норми
  • фосфор: 33% добової норми
  • марганець: 42% добової норми
  • магній: 37% добової норми
  • Залізо: 23% добової норми
  • Цинк: 14% добової норми
  • Мідь: 19% добової норми

Гарбузове насіння також містить багато антиоксидантів і велику кількість поліненасичених жирних кислот, калію, витамину В2 (рибофлавін) та фолієвої кислоти.

Має високий вміст антиоксидантів

Насіння гарбуза містять антиоксиданти, такі як каротиноїди та вітамін Е.

Антиоксиданти можуть зменшити запалення та захистити ваші клітини від шкідливих вільних радикалів.

Відповідно до досліджень гарбузова олія зменшує запалення при артриті без побічних ефектів.

Зменшує ризик виникнення деяких видів раку

Гарбузова дієта захищає від новоутворень шлунка, молочної залози, легенів, простати та раку кишківника.

Дослідження показують, що насіння гарбуза може відігравати важливу роль у профілактиці та лікуванні раку молочної залози.

Подальші дослідження показали, що добавка, яка містить насіння гарбуза, може призвести до сповільнення росту клітин раку передміхурової залози.

Покращує функцію простати та січового міхура.

Насіння гарбуза може полегшити симптоми доброякісної гіперплазії передміхурової залози, стан, при якому збільшується залоза простати, що спричиняє проблеми з сечовипусканням.

В однорічному дослідженні понад 1400 чоловіків з ДГПЗ споживання тыквового насіння зменшило симптоми та покращило якість життя.

Подальші дослідження показують, що прийом насіння гарбуза або їх продуктів як добавки може допомогти лікувати симптоми гіперактивного січового міхура.

Одне дослідження з 45 чоловіків та жінок з підвищеним вмістом січового міхура показало, що 10 грамів екстракту насіння гарбуза щодня покращують функції січового випуску.

Високий вміст магнію

Насіння гарбуза є одним з найкращих природних джерел магнію.

Близько 79% дорослих споживають менше магнію від рекомендованої добової норми.

Магній потрібний для більш ніж 600 хімічних реакцій у вашому тілі. Наприклад, магній важливий для:

  • Контролює артеріальний тиск.
  • Зниження ризику серцевих захворювань.
  • Формування та підтримка здорових кісток.
  • Регулювання рівня цукру у крові.

Покращує роботу серця

Антиоксиданти, магній, цинк та жирні кислоти покращують роботу серця.

Дослідження показали, що гарбузова олія може знизити високий кров’яний тиск і високий рівень холестерину – два важливі фактори ризику для серцевих захворювань.

12-тижневе дослідження у 35 жінок у постменопаузі показали, що добавки гарбузового насіння зменшують діастолічний артеріальний тиск на 7% та збільшують “хороший” рівень холестерину на 16%.

Інші дослідження показують, що здатність гарбузів збільшити утворення оксиду азоту в організмі пояснює його позитивний вплив на роботу серця.

Оксид азоту допомагає розширити кров’яні судини, покращити кровообіг і зменшити утворення бляшок у ваших артеріях.

Знижує рівень цукру у крові

Насіння гарбуза та гарбузовий сік можуть знизити рівень цукру в крові завдяки високому вмісту магнію.

Це особливо важливо для людей із діабетом.

Клінічні спостереження більш ніж 127 000 чоловік показало, що дієти, багаті магнієм, зменшують ризик діабету на 33% у чоловіків та на 34% у жінок.

Містити високий рівень клітковини

Насіння гарбуза є чудовим джерелом клітковини.

Дієта з високим вмістом клітковини сприяє травленню, а також пов’язана зі зменшенням ризику серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та ожиріння.

Покращує сон

Якщо у вас виникають проблеми зі сном, їжте насіння гарбуза перед сном. Воно є природним джерелом триптофана, амінокислоти, яка може сприяти підвищенню сну.

Сважається, що споживання приблизно 1 г триптофану на день покращує сон.

Однак потрібно з’їсти близько 200 г тыквенного насіння для досягнення необхідної кількості триптофана.

Цинк перетворює триптофан на серотонін, який потім змінюється на мелатонін, гормон, що регулює ваш цикл сну.

Крім того, насіння гарбуза – відмінне джерело магнію. Адекватні рівні магнію також відповідають за добрий сон.

Гарбузове насіння легко додати до раціону

Насіння гарбуза легко додати до раціону, ви можете додати його до коктейлів, грецького йогурту та фруктів.

Насіння можна додавати до салатів, супів, випічок.

Однак, як і більшість насіння та орехи, тыквенне насіння містить фітинову кислоту, яка може зменшити біодоступність деяких питних речовин. Щоб зменшити вміст фітинової кислоти, ви можете замочити або проростити насіння.