11 продуктів, які з’їдають білизну ваших зубів

Головна / unsorted / 11 продуктів, які з’їдають білизну ваших зубів

Зубна емаль має пористу структуру, тому на ній легко утворюються плями та наліт від їжі та напоїв. Яскраві продукти фарбують зуби, але важливо звертати увагу на рівень кислотності їжі: продукти з високим вмістом кислот розм’якшують зубну емаль і роблять її вразливою для фарбувальних речовин. Яку їжу слід вживати з обережністю, якщо ви хочете зберегти сліпучу білизну зубів?

Чай та кава

Чай і кава небезпечні для білосніжної посмішки вдвічі: вони багаті не лише фарбувальними речовинами — танінами, але й кислотами. Врятувати стан може лимонний сік: додайте кілька крапель у чашку напою, щоб нейтралізувати дію фарбувальних пігментів. І не забувайте полоскати рота після кави й чаювання.

Вино

Вино містить рослинні пігменти, які надають йому червоного кольору в процесі мацерації — вони ж винні у виникненні сірого нальоту на зубах. Причому зуби темніють і від дорогих, і від дешевих вин.

Фруктові та ягідні соки

Фруктові та ягідні соки та морси, особливо темні – гранатові, виноградні, томатні – небезпечні для білизни емалі. Дивно, але свіжі ягоди та фрукти володіють цією властивістю меншою мірою: секрет у тому, що коли ми жуємо їх, то слина змиває барвний пігмент, і він не встигає в’їдатися в пори емалі.

Буряк

Коренеплоди буряків багаті на хромогени — речовини, що володіють барвним ефектом. Це не означає, що потрібно перестати їсти суперкорисний овоч: просто намагайтеся полоскати рот відразу після прийому їжі, а також не вживайте буряк відразу після процедури відбілювання або встановлення нових пломб.

Морква

З одного боку, морква дуже корисна для зубів, а з іншого, вона — один із найгірших ворогів білосніжної емалі. Причина та сама — хромогени, яких багато в моркві. Якщо не хочете, щоб зуби набули жовтого відтінку, обов’язково полощіть рот після їжі.

Соєвий соус, бальзамічний уцет і кетчуп

Намагайтеся не злоуживати яскравими заправками – замість цього вибирайте рисовий або виноградний уксус та інші соуси нейтральних відтінків.

Різнобарвні льодяники, мармелад та фруктовий лід

Всі яскраві солодощі містять штучні барвники, що залишають кольоровий наліт на зубах. В ідеалі краще відмовитися від цих кондитерських виробів зовсім: користі від них ніякої, зате багато цукру, який теж не корисний. Ну чи хоча б вибирайте солодощі світлих відтінків, які не так сильно фарбують емаль: наприклад, лимонні.

Газовані напої та енергетики

Майже всі вони містять барвники, а також агресивну ортофосфорну кислоту. Через це часто вживання газованої води та енергетиків призводить до знебарвлення зубної емалі — у ній утворюються мікротріщини, куди легко проникають барвники з напоїв та їжі.

Каррі й куркума

Яскраві індійські прянощі залишають на зубах негарний жовтий наліт. Тому після їжі не забудьте добре прополоскати рота або випити чашку зеленого чаю з лимоном – напій зменшити вплив фарбувальних речовин.

Ліки

Деякі лікарські препарати теж здатні фарбувати зуби. Особливо небезпечні препарати заліза залишають на зубах сірий наліт. З обережністю потрібно пити й витаминно-мінеральні комплекси, особливо кольорові.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!