Його рівень підскакує через шкідливі продукти?

– Нещодавно пройшла диспансеризацію, і виявили підвищений холестерин – тепер доведеться зав’язати з коханою яєчнею на завтрак, – бідкається знайома. Також планується “накласти санкції” на вершкове масло, молоко, жирну морську рибу… Загалом – не позаздриш. Звичайно, настільки жорстку дієту витримує не так уже й багато героїв, проте переживають і турбуються через “шкідливу” їжу, що підвищує холестерин, миллиони людей у ​​всьому світі.

– Якщо ви відмовитесь від яєць, у жовтках яких справді міститься багато холестерину, то недоотримаєте його… відсотків на 10, – знизує плечима лікар-генетик біомедичного холдингу “Атлас” Ірина Жегуліна. – Вплив жирної їжі на підвищення рівня холестерину в організмі багаторазово перебільшено. Насправді 80 – 90% цього речовини синтезується в печінці – незалежно від того, чи харчуєтеся ви вершковою олією або морквиною.

Чим нижче показники у крові, тим краще?

Загальновизнана міжнародна норма загального холестерину в крові – до 5,5 ммоль/л. Однак принцип “чим менше, тим краще” в даному випадку не діє безпосередньо. Є кілька важливих нюансів.

  • В основному холестерин циркулює у нас у крові по судинах, не сам по собі, а у вигляді ліпопротеїдів – тобто сполук із білковими комплексами. Вони мають різну щільність та розміри. Ліпопротеїди низької щільності нерідко називають “поганим” холестерином, оскільки вони є одним із факторів ризику розвитку атеросклерозу (лише одним із факторів, зовсім не вирішальним!). Ліпопротеїди високої щільності відомі як “хороший” холестерин. Вони не тільки не провокують атеросклероз, але навіть служать засобом профілактики – перешкоджають прикріпленню “поганого” холестерину до стінок наших сосудів.
  • Будучи ліпідом (жиром), холестерин є будівельним матеріалом для оболонок усіх клітин нашого організму. Тобто він нам просто життєво необхідний! У тому числі холестерин бере участь у виробленні найважливіших гормонів: жіночих естрогенів та прогестерону, чоловічого тестостерону. Відповідно недолік цієї “опальної” речовини загрожує зниженням чоловічої сили, а у жінок – порушення менструального циклу та підвищенням ризику безпліддя. Також при нестачі холестерину, що утворює в тому числі оболонки клітин нашої шкіри, прискорюється поява морщин.

Винуватець атеросклерозу?

Серцево-судинні захворювання, інфаркти та інсульти у нашій країні посідають перше місце серед причин передчасного відходу з життя. А одна з найчастіших причин порушень роботи судин та серця, атеросклероз. Тобто звуження артерій та інших судин через небажані нарости та закупорку бляшками. Традиційно головним винуватцем атеросклерозу вважається холестерин: чим вище його значення, тим сильніше, прямо пропорційно зростає ризик хвороби.

– Якщо ваші судини самі по собі здорові, не пошкоджені, то холестеринові нарости і закупорюють бляшки ні з того ні з сього не утворюються! – запитує популярний міф лікар-генетик Ірина Жегуліна, виходячи із сучасних досліджень роботи нашого організму. І пояснює: – Якщо людина, скажімо, курить і до його організму потрапляють смоли та інші шкідливі речовини або в крові підвищений рівень глюкози, то під дією цих факторів відбувається пошкодження стінок сосудів. Оголюється колаген, з якого побудовані стінки, і в це місце спрямовуються клітини крові тромбоцити, речовини-фактори запалення та сполуки холестерину. А оскільки судина вже пошкоджена, то для холестерину відкривається шлях усередину. І з часом, по мірі його накопичення разом з тромбоцитами, що утворюються ті самі холестеринові бляшки.

Пісні страви корисніше?

Оскільки наша печінка сама по собі синтезує холестерин, то, може, скорочення жиру в їжі все ж таки корисне? Скажімо, безжировими дієтами щосили захоплюються худнути, модне вегетаріанство велить уникати тваринних жирів.

– Не забувайте, що на 60% складається з жиру наш мозок, – нагадує один із провідних світових нейробіологів, Філіп Хайтович. – Кількість і співвідношення жирів у харчуванні серйозно впливають на стан і роботу мозку. Зокрема дослідження довели користь ненасичених жирних кислот омега – 6 і омега-3. Відомо, що вони гарні для розвитку мозку, і тому їх обов’язково потрібно додавати до харчування дитини. У той же час дуже важливо дотримуватися балансу: співвідношення кислот омега-6 і омега-3 в їжі має бути 4:1. Однак фактично багато сучасних людей їдять занадто багато омега-6 і занадто мало омега-3 кислот. Такий перекіс може призвести до порушення пам’яті, депресій, кількість яких зростає, і навіть суїцидального настрою.

Здоровий спосіб життя – найкраща захист від інфаркту?

Безумовно, правильне харчування, сон, мінімум стресів та шкідливих звичок різко знижують ризик отримати серцево-судинні захворювання. Однак часом ми стикаємося із сумними прикладами: чоловік не пив, не курив, не переїдав, а помер у ранньому віці від інфаркту/інсульту.

– Сучасні дослідження показують, що є ще один серйозний фактор ризику, що ушкоджує судини, про який мало хто замислюється: підвищений рівень речовини гомоцистеїну, – пояснює лікар-генетик Ірина Жегуліна. Це амінокислота, яка утворюється у нас в організмі в процесі переробки незамінної амінокислоти метіоніну та обміну вітамінів групи В. Якщо у людини порушене засвоєння одного з них – витамину В9 (фолієвої кислоти), то підвищується рівень гомоцистеїну в крові, і, будучи в надлишку, ця речовина починає пошкоджувати судини.

Тому людям, які мають ознаки серцево-судинних проблем, рекомендується здавати аналіз на рівень гомоцистеїну.

ЦІ СТАНІ В НАГОДІ

Вирівнюємо жировий баланс і підтримуємо мозок

Джерела кислот омега-6 – соняшникова та кукурудзяна олія, яйця, вершкове масло, свинина. Їх вживання запобігає розвитку атеросклерозу, цукрового діабету, розсіяного склерозу, забезпечує роботу імунітету.

Кислоти омега-3 допомагають уберегтися від депресії, впоратися із синдромом хронічної втоми, головними болями, а також помітно знижують ризик хвороби Альцгеймера. Головні джерела – жирні сорти морських риб: палтус, скумбрія, оселедець, тунець, форель, лосось. Однак важливо мати на увазі, що цінні кислоти містяться в дикій рибі, яка харчувалася морськими водорослями та дрібною рибкою. Штучні форель та лосось, вирощені на комбікормах, практично позбавлені омега-3.

Крім дикої риби, цих кислот багато в печінці тріски, волоських горіхах, лляному маслі, шпинаті, кунжуті, насінні льону. На практиці дешевше і простіше всього можна підвищити кількість омега-3 у своєму раціоні і вирівняти баланс з омега-6, щодня з’їдаючи горсть волоських горіхів і додаючи до каші та салату лляну олію, кунжут або насіння льону.