6 вітамінів для боротьби із запаленнями і рослини, які потрібно їсти
Запальний процес – частина лікування, але що, якщо він затягується? Допоможуть протизапальні (і дуже смачні!) мікроелементи.
Запалення – це природна реакція нашої імунної системи на роздратування, травму чи інфекцію.
Хоча він і завдає нам чимало неудобств, запальний процес — нормальна частина лікування.
Але, з іншого боку, алергічна реакція також є запаленням з біологічної точки зору, але без вираженої користі. А хронічне запалення може негативно позначитися на нашому здоров’ї.
Нам варто прагнути до того, щоб організм якнайшвидше справлявся з хворобами.
У цьому може допомогти здоровий спосіб життя і правильне харчування, багате витаминами, мінералами та антиоксидантами.
Дослідження показали, що деякі витамини містять протизапальні сполуки. Звичайно, їх можна вживати у вигляді харчових добавок.
Але краще витамини працюють у тому випадку, якщо ми отримуємо їх з звичайного харчування.
Ми зібрали шість вітамінів сім корисних продуктів, які здатні подолати хронічне запалення. Розповімо, як оздоровлюватися смачно!
1. Вітамін А
Дослідження показали, що витамин А може утримувати імунну систему від надлишкової реакції, що спричиняє запалення без «особливого приводу».
Вітамін А доступний у двох формах:
- Бета-каротин є провітаміном. Потрапляючи в наш організм, він перетворюється безпосередньо на витамин А.
- Вітамін А – антиоксидант, він захищає організм від негативного впливу вільних радикалів.
Дієти, багаті бета-каротином та витамином А, можуть допомогти зменшити запалення.
Продукти, багаті на витамин А
- морква
- одуванчик
- кучерява капуста (кейл)
- білокачанна капуста
- шпинат
- зелень
- батат
Морква також багата на клітковину і містить корисні антиоксиданти-зеаксантин і лютеїн.
Вони можуть зменшити ризик розвитку раку, запобігаючи пошкодженню клітин нашого тіла.
2. Вітаміні групи В
Люди з нестачею витамину В6 часто мають високі рівні С-реактивного білка – з’єднання, відповідального за запалення. Особливо це актуально при аутоімунних захворюваннях, таких як ревматоїдний артрит.
Продукти, багаті вітамінами групи В
В одному дослідженні було виявлено, що навіть низькі дози фолієвої кислоти (також відомої як фолат), що приймаються щодня, можуть зменшити запалення.
Продукти, багаті фолатами
- чорний горошок
- темно-листяна зелень
- дика спаржа
- цитрусові фрукти
- банан
- абрикос
- печінка
- крупи
3. Вітамін C
Це, певно, найвідоміший витамин! Він допомагає підтримувати імунну систему здоровою та функціональною.
Але, будь ласка, зверніть увагу: разовий прийом великих доз витамину С не допомагає вилікувати застуду та грип, вчені спростували цю думку.
Крім того, дослідження показують, що витамин С допомагає позбутися від вільних радикалів, відповідальних за запалення.
Вітамін С, як і витамини групи В, також може допомогти знизити рівень среактивних білків.
Продукти, багаті на витамин С
- шиповник
- обліпиха
- сладкий перець
- чорна смородина
- ківі
- зелень петрушки
- апельсин
- шпинат
- грейпфрут
- щавель
- лимон
4. Вітамін D
Вчені давно встановили зв’язок між низьким вмістом витамину D та різними запальними захворюваннями. А статистичні дослідження показують, що більш ніж у 40% людей спостерігається його нестача.
Ця цифра варіюється від регіону до регіону і підвищується у тих кліматичних поясах із довгими зимами та малим кількістю солнечного світла.
Імунологи встановили, що витамин D здатний пригнічувати запальні процеси за рахунок специфічної молекулярної будови. Тому нам усім варто потурбуватися про те, щоб отримувати його достатньо.
Важливо: перш, ніж почати приймати витамин D у харчових добавках, спочатку обговорити це з лікарем і здайте аналіз крові.
Продукти, багаті на витамин D
- жирна риба
- яєчні жовтки
- субпродукти
- молоко та інші продукти, збагачені витаминами
5. Вітамін Е
Вітамін Е – це ще один антиоксидантний витамин, який вміє боротися із запаленнями.
Мета-аналіз, опублікований в Європейському журналі клінічного харчування, підтвердив, що вітамін Е має протизапальні властивості.
Заповнення його рівня харчовими добавками та корекцією раціону може допомогти людям, що живуть із запальними захворюваннями.
Продукти, багаті на витамин Е
- горіхи, в тому числі, миндаль
- насіння, включаючи соняшникові
- авокадо
- шпинат
- морська капуста
- соя
- курага
- рослинні олії
- оливки
- томаті
- горох
- гречана крупа
- фасоль
- капуста
Чимало витамину Е і в морепродуктах – у жирній рибі, креветках, моллюсках, крабах та раках.
6. Вітамін К
Вчені з’ясували, що витамин К може зменшити запалення, допомагати регулювати процеси згортання крові та захищати здоров’я кісток.
Користь витамину К для здоров’я очевидна, але більшість з нас не отримує його з харчування в достатній кількості.
Рекомендована норма витамину К для дорослих чоловіків – 120 мкг, для жінок – 90 мкг. У дітей і підлітків потреба в цьому вітаміні нижча від 30 до 75 мкг.
Продукти, багаті вітаміном K
Існує два типи витамина К: витамин К1 і К2.
- Вітамін К1 міститься у листових овощах, включаючи кейл (кале), шпинат, броколі та білокачанну капусту.
- Вітамін К2 можна знайти у курятині, печінці та яйцях.
Сім продуктів, найбагатших протизапальними мікроелементами
1. Мігдаль
Крім боротьби із запаленнями, миндаль також вміє знижувати ризики серцево-судинних захворювань!
2. Авокадо
Мононенасичених жирів також повно в авокадо – а ще в цьому плоді багато магнію, магнію, клітковини та калію, а ось натрію зовсім небагато.
Комплект приємно доповнюють поліфенолі, витамини С, А, Е та витамини групи В.
3. Броколі
Капуста броколі – дитина сімейства хрестоцвітних, які при регулярному вживанні чудово показали собі у зниженні онкологічних ризиків.
У брокколі багато антиоксидантів, які називаються глюкозинолатами, а ще витамину С, калію, кальцію і витамину А.
4. Чорниця
Ягоди чорниці наповнені антиоксидантами та іншими корисними речовинами, які не лише знижують запалення, а й пригнічують активність ракових клітин.
Якщо цього недостатньо для любові до чорниці, то ось ще кілька приводів: вітамін С, Вітамін Е та клітковина!
5. Фасоль
Фасоль не тільки знижує запалення, вона може запобігти деяким захворюванням серця, діабету і гіпертонії.
6. Шпинат
Шпинат-один з найвідоміших протизапальних суперпродуктів. Він містить лютеїн, який пов’язаний з витамином А і бета-каротином.
Шпинат також наповнює нас залізом, витамином К і фолатами.
7. Волоський горіх
У цих горіхах багато корисних жирів, білків та мінералів. А ще – витамину Е та фітохімічних речовин, які називаються стеринами, які знижують ризики розвитку раку.
Волоські горіхи багаті мононенасиченими жирами та омега-3 жирними кислотами, які корисні для вашого серця.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!