6 вітамінів для боротьби із запаленнями і рослини, які потрібно їсти

Головна / unsorted / 6 вітамінів для боротьби із запаленнями і рослини, які потрібно їсти

Запальний процес – частина лікування, але що, якщо він затягується? Допоможуть протизапальні (і дуже смачні!) мікроелементи.

Запалення – це природна реакція нашої імунної системи на роздратування, травму чи інфекцію.

Хоча він і завдає нам чимало неудобств, запальний процес — нормальна частина лікування.

Але, з іншого боку, алергічна реакція також є запаленням з біологічної точки зору, але без вираженої користі. А хронічне запалення може негативно позначитися на нашому здоров’ї.

Нам варто прагнути до того, щоб організм якнайшвидше справлявся з хворобами.

У цьому може допомогти здоровий спосіб життя і правильне харчування, багате витаминами, мінералами та антиоксидантами.
Дослідження показали, що деякі витамини містять протизапальні сполуки. Звичайно, їх можна вживати у вигляді харчових добавок.

Але краще витамини працюють у тому випадку, якщо ми отримуємо їх з звичайного харчування.

Ми зібрали шість вітамінів сім корисних продуктів, які здатні подолати хронічне запалення. Розповімо, як оздоровлюватися смачно!

1. Вітамін А

Дослідження показали, що витамин А може утримувати імунну систему від надлишкової реакції, що спричиняє запалення без «особливого приводу».

Вітамін А доступний у двох формах:

  1. Бета-каротин є провітаміном. Потрапляючи в наш організм, він перетворюється безпосередньо на витамин А.
  2. Вітамін А – антиоксидант, він захищає організм від негативного впливу вільних радикалів.

Дієти, багаті бета-каротином та витамином А, можуть допомогти зменшити запалення.

Продукти, багаті на витамин А

  • морква
  • одуванчик
  • кучерява капуста (кейл)
  • білокачанна капуста
  • шпинат
  • зелень
  • батат

Морква також багата на клітковину і містить корисні антиоксиданти-зеаксантин і лютеїн.

Вони можуть зменшити ризик розвитку раку, запобігаючи пошкодженню клітин нашого тіла.

2. Вітаміні групи В

Люди з нестачею витамину В6 часто мають високі рівні С-реактивного білка – з’єднання, відповідального за запалення. Особливо це актуально при аутоімунних захворюваннях, таких як ревматоїдний артрит.

Продукти, багаті вітамінами групи В

  • кейл (калі)
  • болгарський перець
  • гриби
  • диня
  • тунець
  • свійський птах
  • В одному дослідженні було виявлено, що навіть низькі дози фолієвої кислоти (також відомої як фолат), що приймаються щодня, можуть зменшити запалення.

    Продукти, багаті фолатами

    • чорний горошок
    • темно-листяна зелень
    • дика спаржа
    • цитрусові фрукти
    • банан
    • абрикос
    • печінка
    • крупи

    3. Вітамін C

    Це, певно, найвідоміший витамин! Він допомагає підтримувати імунну систему здоровою та функціональною.

    Але, будь ласка, зверніть увагу: разовий прийом великих доз витамину С не допомагає вилікувати застуду та грип, вчені спростували цю думку.

    Крім того, дослідження показують, що витамин С допомагає позбутися від вільних радикалів, відповідальних за запалення.

    Вітамін С, як і витамини групи В, також може допомогти знизити рівень среактивних білків.

    Продукти, багаті на витамин С

    • шиповник
    • обліпиха
    • сладкий перець
    • чорна смородина
    • ківі
    • зелень петрушки
    • апельсин
    • шпинат
    • грейпфрут
    • щавель
    • лимон

    4. Вітамін D

    Вчені давно встановили зв’язок між низьким вмістом витамину D та різними запальними захворюваннями. А статистичні дослідження показують, що більш ніж у 40% людей спостерігається його нестача.

    Ця цифра варіюється від регіону до регіону і підвищується у тих кліматичних поясах із довгими зимами та малим кількістю солнечного світла.

    Імунологи встановили, що витамин D здатний пригнічувати запальні процеси за рахунок специфічної молекулярної будови. Тому нам усім варто потурбуватися про те, щоб отримувати його достатньо.

    Важливо: перш, ніж почати приймати витамин D у харчових добавках, спочатку обговорити це з лікарем і здайте аналіз крові.

    Продукти, багаті на витамин D

    • жирна риба
    • яєчні жовтки
    • субпродукти
    • молоко та інші продукти, збагачені витаминами

    5. Вітамін Е

    Вітамін Е – це ще один антиоксидантний витамин, який вміє боротися із запаленнями.

    Мета-аналіз, опублікований в Європейському журналі клінічного харчування, підтвердив, що вітамін Е має протизапальні властивості.

    Заповнення його рівня харчовими добавками та корекцією раціону може допомогти людям, що живуть із запальними захворюваннями.

    Продукти, багаті на витамин Е

    • горіхи, в тому числі, миндаль
    • насіння, включаючи соняшникові
    • авокадо
    • шпинат
    • морська капуста
    • соя
    • курага
    • рослинні олії
    • оливки
    • томаті
    • горох
    • гречана крупа
    • фасоль
    • капуста

    Чимало витамину Е і в морепродуктах – у жирній рибі, креветках, моллюсках, крабах та раках.

    6. Вітамін К

    Вчені з’ясували, що витамин К може зменшити запалення, допомагати регулювати процеси згортання крові та захищати здоров’я кісток.

    Користь витамину К для здоров’я очевидна, але більшість з нас не отримує його з харчування в достатній кількості.

    Рекомендована норма витамину К для дорослих чоловіків – 120 мкг, для жінок – 90 мкг. У дітей і підлітків потреба в цьому вітаміні нижча від 30 до 75 мкг.

    Продукти, багаті вітаміном K

    Існує два типи витамина К: витамин К1 і К2.

    1. Вітамін К1 міститься у листових овощах, включаючи кейл (кале), шпинат, броколі та білокачанну капусту.
    2. Вітамін К2 можна знайти у курятині, печінці та яйцях.

    Сім продуктів, найбагатших протизапальними мікроелементами

    1. Мігдаль

    Крім боротьби із запаленнями, миндаль також вміє знижувати ризики серцево-судинних захворювань!

    2. Авокадо

    Мононенасичених жирів також повно в авокадо – а ще в цьому плоді багато магнію, магнію, клітковини та калію, а ось натрію зовсім небагато.

    Комплект приємно доповнюють поліфенолі, витамини С, А, Е та витамини групи В.

    3. Броколі

    Капуста броколі – дитина сімейства хрестоцвітних, які при регулярному вживанні чудово показали собі у зниженні онкологічних ризиків.

    У брокколі багато антиоксидантів, які називаються глюкозинолатами, а ще витамину С, калію, кальцію і витамину А.

    4. Чорниця

    Ягоди чорниці наповнені антиоксидантами та іншими корисними речовинами, які не лише знижують запалення, а й пригнічують активність ракових клітин.

    Якщо цього недостатньо для любові до чорниці, то ось ще кілька приводів: вітамін С, Вітамін Е та клітковина!

    5. Фасоль

    Фасоль не тільки знижує запалення, вона може запобігти деяким захворюванням серця, діабету і гіпертонії.

    6. Шпинат

    Шпинат-один з найвідоміших протизапальних суперпродуктів. Він містить лютеїн, який пов’язаний з витамином А і бета-каротином.

    Шпинат також наповнює нас залізом, витамином К і фолатами.

    7. Волоський горіх

    У цих горіхах багато корисних жирів, білків та мінералів. А ще – витамину Е та фітохімічних речовин, які називаються стеринами, які знижують ризики розвитку раку.

    Волоські горіхи багаті мононенасиченими жирами та омега-3 жирними кислотами, які корисні для вашого серця.

    Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!