7 міфів про свіжовичавлені соки, у які всі досі вірять

Головна / unsorted / 7 міфів про свіжовичавлені соки, у які всі досі вірять

Чи насправді фруктові та овочеві фреші такі корисні і можна вживати їх безконтрольно? Розвінчуємо найбільш популярні міфи про вітамінні напитки.

Соки втамовують жажду

Для організму фреші — насамперед джерело питних речовин — вітамінів, вуглеводів та цукрів. Тому з точки зору фізіології соки ми швидше їмо, а не п’ємо. А для втамування жадоби найкраще підходить звичайна питна вода.

Соки можна зберігати у холодильнику

На відміну від цілих фруктів соки не можна зберігати, навіть у холодильнику. Під впливом повітря та світла витамини та інші корисні речовини у фрешах починають дуже швидко руйнуватися. До того ж з часом соки втрачають природний колір і смакові якості. Тому найрозумніше пити їх одразу після приготування.

Соки сприяють похудненню

Існує думка, що соки, особливо грейпфрутовий та ананасовий, сприяють спалюванню жиру. Дієтологи давно розвінчали цей міф. У всіх соках багато фруктового цукру, який у великих кількостях може спровокувати набір лишньої ваги. Відносьтеся до фрешів як до десерту: не захоплюйтеся і намагайтеся вживати у першій половині дня.

Соки корисно пити натощак

Починати ранок зі склянки свіжовичавленого соку – не найкраще рішення. Будь-який фреш — концентрований напій, і фруктові кислоти можуть агресивно впливати на слизову шлунку, підшлункову залозу та жовчний міхур і спровокувати біль, печію та гіркоту в роті, а іноді й хронічні захворювання ШКТ.

Дієтологи рекомендують розбавити сік водою мінімум на третину – так він стане менш концентрованим, і пити за 30-40 хвилин довживання їжі або через годину після.

Соки корисніші, ніж фрукти та овочі

Свіжі соки не можуть замінити звичайні фрукти та овочі. Цілі плоди складаються з великої кількості клітковини, яка дуже важлива для травлення та очищення кишківника від шлаків. При приготуванні соків ці цінні харчові волокна залишаються у соковижималці.

Крім того, склянка соку в кілька разів калорійніша, ніж плід, з якого він видавлений, і він засвоюється набагато швидше. Тому на соках можна дуже швидко і непомітно погладшати. Так що пийте фреші, але не відмовляйтеся від «живих» фруктів та овочів.

Соки можна пити в будь-якій кількості

Фреш — це не лише смачний вітамінний напій, а й ліки. Якщо вживати їх безконтрольно, замість користі можна отримати проблеми зі здоров’ям. Так, якщо пити щодня морквяний сік, то висока ймовірність розвитку специфічної жовтяниці. Гранатовий сік у великих кількостях руйнує зубну емаль та дратує стінки кишківника. Соки цитрусових можуть спровокувати алергію, томатний – цистит. Абсолютно безпечним вважається лише огірковий фреш, тому що він на 90% складається з води.

Медики вважають, що в день можна вживати не більше 150 мл нерозбавленого свіжовичавленого соку. Кислі соки краще пити через трубочку, щоб не пошкодити зубну емаль.

Соки виводять токсині

В останні роки неймовірно популярні так звані сокові чищення (juice cleanse) — системи детокс, під час яких потрібно протягом 3-10 днів пити соки з фруктів та овочів та не торкатися до твердої їжі. Якби це допомагає швидко вивести токсині з організму і схуднути. Однак це не лише чергова маркетингова хитрість.

Дієтологи попереджають: чиститися соками не лише марно, але й небезпечно. Наше тіло і без сторонньої допомоги чудово справляється з токсинами завдяки печінці, почкам та шкірі — соки тут взагалі ні до чого. А ось зловживання фрешами може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!