Однак, якщо на новорічному столі чи корпоративі вам хочеться скуштувати якусь нарізку, слід дотримуватися певних правил, щоб зменшити ризик для здоров’я, передає sutura.org.ua

7 правил зменшити ризик для вживання ковбасно-сосисочних виробів:

1. Робіть це дуже рідко і вживайте мало.

2. Поєднуйте зі свіжими овощами та продуктами, що містять витамин С. Як пояснює дієтолог, овочі багаті на клітковину, яка здатна поглинути шкідливі сполуки.

А вітамін С нейтралізує шкідливий вплив нітратів і не дає їм перетворюватися у канцерогенні нітрозаміни.

За словами Скиталінської, чудово підходить свіжа та квашена капуста, зелень петрушки, ягоди смородини (розморожені), апельсин, настій шиповника, чай з лимоном.

3. Якщо робите бутерброд з ковбасою, не беріть батон, а замініть його висівковим або зерновим хлібом. Адже у них багато розчинних та нерозчинних харчових волокон, які не лише поглинуть, а й прискорюють моторику кишечника та вредні сполуки довго не затримаються.

4. Вибирайте менш червоні чи менш рожеві вироби. Зазвичай у них менше нітратних консервантів.

5. Краще вживайте варені, а не копчені або салямі.

6. Читайте вміст продуктів. На першому місці має бути лише м’ясо і його вміст має бути високим — не менше 90%.

7. Найголовніше правило – ці продукти не є для щоденного вживання, лише епізодичного.

Скиталінська застерігає – нітрит натрію, який є у складі промислових ковбасно-сосисочних виробів, – це потенційний канцероген класу А, тобто спричинює високий ризик канцерогенезу шлунку та кишечника.

Крім того, за словами дієтолога, ковбасні консерванти пригнічують та знищують корисну мікрофлору, а це робить кишечник проникним для хворобних бактерій, вірусів, токсинів, канцерогенів, які потрапляють у кров, виснажують печінку, ушкоджують нервні клітини. Тому їх вживання потрібно максимально обмежити.