Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
8 вітамінів, купувати які нерозумно, безглуздо та навіть небезпечно!
Вітаміні та мікроелементи необхідні для здоров’я, але це не означає, що величезні дози цих речовин вбережуть вас від хвороб або продовжуватимуть життя, передає sutura.org.ua
Деякі витамини можуть навіть нанести шкоди. У більшості випадків отримувати корисні речовини бажано зі збалансованого раціону. Проте деяким людям можна рекомендувати підвищену дозу вітамінів та мінералів.
Обговоріть це питання з лікарем, особливо якщо ви жінка дітородного віку, вегетаріанець, веган, рідко буваєте на сонці, займаєтеся професійним спортом або сидите на дієті.
Ось 8 найпоширеніших добавок, більшість з яких вам, швидше за все, не потрібні:
1. Бета-каротин
Для більшості здорових дорослих рекомендована добова норма бета-каротину (у формі витамину A) становить 3000 МО для чоловіків і 2130 МО для жінок. Харчові джерела — морква, шпинат, кучерява капуста та диня.
Деякі приймають бета-каротин як протираковий антиоксидант, але такі добавки можуть лише підвищити ризик раку легенів у курців і ніяк не запобігають іншим видам раку.
2. Фолієва кислота
Намагайтесь щодня отримувати 400 мкг фолієвої кислоти, що міститься у вітамінізованому хлібі, сухих завтраках, бобових та спаржі. Оскільки фолієва кислота знижує ризик дефектів нервної трубки у немовлят, багато жінок приймають її при вагітності.
Але деякі лікарі вважають, що збагачення раціону фолієвою кислотою може бути причиною зростання захворюваності на рак кишечника.
3. Селен
Намагайтесь отримувати 55 мкг селену з природних джерел — бразильських горіхів, тунця та яловичини. Деякі приймають селен як захист від раку, особливо раку простати.
Але це може мати зворотний ефект: дослідження показують, що прийом селену може підвищити ризик низькодиференційованого раку простати у чоловіків, яким і так вистачає селену.
Крім того, селен може бути дуже небезпечним при діабеті. У дослідженні 2007 року виявилося, що 200 мкг селену на день підвищують ризик діабету 2-го типу на 50%.
4. Вітамін B6.
Взрослим у віці 19-50 років слід щоденно одержувати 1,4 мг витамину B6 з печеної картопля, бананів та нуту. Після 50 чоловікам та жінкам потрібно 1,5 мг.
Деякі приймають його для профілактики старе здивування та зниження рівня гомоцистеїну (амінокислоти, яка викликає серцево-судинні захворювання), але результати досліджень суперечливі.
Два дослідження не виявили когнітивних поліпшень, і хоча витамин B6 дійсно знижує рівень гомоцистеїну, неясно, чи запобігає це серцеві напади.
5. Вітамін B12
Вітамін B12 у великих кількостях міститься у рибі, моллюсках, нежирній яловичині та вітамінізованих сухих завтраках; Зазвичай недолік цього витамину спостерігається у вегетаріанців та веганів. Намагайтесь щодня отримувати 2,4 мкг з цих джерел.
Дефіцит витамину B12, який може призвести до анемії та деменції, спостерігається також у деяких літніх людей, тому добавки можуть допомогти. Проте високі дози B12 не запобігають когнітивним порушенням та не додають енергії.
6. Вітамін C
Вітамін міститься в цитрусових, дінях та помідорах; дорослим чоловікам потрібно 90 мг на день, а жінкам – 75 мг. Деякі приймають для профілактики простудних захворювань, але огляд 30 клінічних досліджень не виявивши жодних доказів, що вітамін C запобігає застуді.
Втім, є винятки: він може знизити ризик застуди у мешканців холодних широт і людей, що піддаються сильним фізичним навантаженням, типу марафонців. Також витамин C може знадобитися курцям. Дослідження не підтверджують припущення, що високе дозування витамину C допомагає боротися з раком та серцевими захворюваннями.
7. Вітамін E
Вітамін Е, що міститься в рослинній олії, горіхах та зелених листових овощах, нібито захищає від серцево-судинних захворювань, раку та хвороби Альцгеймера. Намагайтесь щодня отримувати 15 мг із харчових джерел.
Мало того, що дослідження не підтверджують користь витамину Е для профілактики серцевих нападів і раку, тому високі дози ще й підвищують ризик інсульту.
З іншого боку, деякі продукти дійсно захищають від інсульту. Одне дослідження показало, що витамин E з харчових джерел (але не у вигляді добавок) допомагає запобігти хворобі Альцгеймера.
8. Цинк
Рекомендована добова норма цинку (міститься в устрицях, нежирній яловичині та сухих завтраках) становить 11 мг для чоловіків та 8 мг для жінок. Іноді заявляють, що цей мікроелемент допомагає запобігти та усунути симптоми застуди, але дослідження цього не підтверджують.
Кілька досліджень дозволяють припустити, що простудні симптоми не настільки яскраво виражені і швидше проходять у тих, хто приймає цинк, але багато інших не виявили такого зв’язку. Крім того, високі дози послаблюють імунну систему, тому не треба лікувати застуду цинком.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!