Вітаміні та мікроелементи необхідні для здоров’я, але це не означає, що величезні дози цих речовин вбережуть вас від хвороб або продовжуватимуть життя, передає sutura.org.ua

Деякі витамини можуть навіть нанести шкоди. У більшості випадків отримувати корисні речовини бажано зі збалансованого раціону. Проте деяким людям можна рекомендувати підвищену дозу вітамінів та мінералів.

Обговоріть це питання з лікарем, особливо якщо ви жінка дітородного віку, вегетаріанець, веган, рідко буваєте на сонці, займаєтеся професійним спортом або сидите на дієті.

Ось 8 найпоширеніших добавок, більшість з яких вам, швидше за все, не потрібні:

1. Бета-каротин

Для більшості здорових дорослих рекомендована добова норма бета-каротину (у формі витамину A) становить 3000 МО для чоловіків і 2130 МО для жінок. Харчові джерела — морква, шпинат, кучерява капуста та диня.

Деякі приймають бета-каротин як протираковий антиоксидант, але такі добавки можуть лише підвищити ризик раку легенів у курців і ніяк не запобігають іншим видам раку.

2. Фолієва кислота

Намагайтесь щодня отримувати 400 мкг фолієвої кислоти, що міститься у вітамінізованому хлібі, сухих завтраках, бобових та спаржі. Оскільки фолієва кислота знижує ризик дефектів нервної трубки у немовлят, багато жінок приймають її при вагітності.

Але деякі лікарі вважають, що збагачення раціону фолієвою кислотою може бути причиною зростання захворюваності на рак кишечника.

3. Селен

Намагайтесь отримувати 55 мкг селену з природних джерел — бразильських горіхів, тунця та яловичини. Деякі приймають селен як захист від раку, особливо раку простати.

Але це може мати зворотний ефект: дослідження показують, що прийом селену може підвищити ризик низькодиференційованого раку простати у чоловіків, яким і так вистачає селену.

Крім того, селен може бути дуже небезпечним при діабеті. У дослідженні 2007 року виявилося, що 200 мкг селену на день підвищують ризик діабету 2-го типу на 50%.

4. Вітамін B6.

Взрослим у віці 19-50 років слід щоденно одержувати 1,4 мг витамину B6 з печеної картопля, бананів та нуту. Після 50 чоловікам та жінкам потрібно 1,5 мг.

Деякі приймають його для профілактики старе здивування та зниження рівня гомоцистеїну (амінокислоти, яка викликає серцево-судинні захворювання), але результати досліджень суперечливі.

Два дослідження не виявили когнітивних поліпшень, і хоча витамин B6 дійсно знижує рівень гомоцистеїну, неясно, чи запобігає це серцеві напади.

5. Вітамін B12

Вітамін B12 у великих кількостях міститься у рибі, моллюсках, нежирній яловичині та вітамінізованих сухих завтраках; Зазвичай недолік цього витамину спостерігається у вегетаріанців та веганів. Намагайтесь щодня отримувати 2,4 мкг з цих джерел.

Дефіцит витамину B12, який може призвести до анемії та деменції, спостерігається також у деяких літніх людей, тому добавки можуть допомогти. Проте високі дози B12 не запобігають когнітивним порушенням та не додають енергії.

6. Вітамін C

Вітамін міститься в цитрусових, дінях та помідорах; дорослим чоловікам потрібно 90 мг на день, а жінкам – 75 мг. Деякі приймають для профілактики простудних захворювань, але огляд 30 клінічних досліджень не виявивши жодних доказів, що вітамін C запобігає застуді.

Втім, є винятки: він може знизити ризик застуди у мешканців холодних широт і людей, що піддаються сильним фізичним навантаженням, типу марафонців. Також витамин C може знадобитися курцям. Дослідження не підтверджують припущення, що високе дозування витамину C допомагає боротися з раком та серцевими захворюваннями.

7. Вітамін E

Вітамін Е, що міститься в рослинній олії, горіхах та зелених листових овощах, нібито захищає від серцево-судинних захворювань, раку та хвороби Альцгеймера. Намагайтесь щодня отримувати 15 мг із харчових джерел.

Мало того, що дослідження не підтверджують користь витамину Е для профілактики серцевих нападів і раку, тому високі дози ще й підвищують ризик інсульту.

З іншого боку, деякі продукти дійсно захищають від інсульту. Одне дослідження показало, що витамин E з харчових джерел (але не у вигляді добавок) допомагає запобігти хворобі Альцгеймера.

8. Цинк

Рекомендована добова норма цинку (міститься в устрицях, нежирній яловичині та сухих завтраках) становить 11 мг для чоловіків та 8 мг для жінок. Іноді заявляють, що цей мікроелемент допомагає запобігти та усунути симптоми застуди, але дослідження цього не підтверджують.

Кілька досліджень дозволяють припустити, що простудні симптоми не настільки яскраво виражені і швидше проходять у тих, хто приймає цинк, але багато інших не виявили такого зв’язку. Крім того, високі дози послаблюють імунну систему, тому не треба лікувати застуду цинком.