9 продуктів, які найкраще виводять токсині з організму — на думку вчених
Чистити потрібно не лише зуби, а й весь організм.
Величезна кількість шлаків відкладається у нашому організмі у вигляді продуктів розпаду їжі. Головним чином вони накопичуються в кишечнику і досить важко виводяться зовні. Ще один «постачальник» токсинів — несприятлива довкілля.
Наш організм володіє власною внутрішньою системою детоксикації, але, на жаль, вона часто дає збій — через порушення в системі харчування, неправильний спосіб життя, через ту саму екологічну ситуацію тощо
Щоб стимулювати цю систему працювати активніше, необхідно допомогти їй, вживаючи в їжу корисні продукти, які здатні позитивно впливати на виведення токсинів. Ми розповімо про 9 з них, які, на думку вчених, упораються з цим завданням найефективніше
Кориця
Ще одна пряність, що володіє великою кількістю цілющих властивостей, про які знали ще в давнину. Античні трактати описують корицю як чудовий засіб для дезінфекції їжі.
Це підтвердили і недавні дослідження: корицю можна використовувати як природний консервант, і їжа не буде псуватися тривалу годину.
А що стосується детоксикації, то кориця здатна нормалізувати мікрофлору в шлунку та кишечнику, що саме по собі буде позитивно позначатися і на перетравленні їжі, і на виведенні токсинів.
Капуста Білокачанна
І навіть проста і звичайна для нас білокачанна капуста може позитивно вплинути на здатність організму до очищення.
По-перше, вона буде так само, як і яблука, працювати за принципом «щітки», виводячи з кишківника шлаки — завдяки великій кількості клітковини у своєму листі. По-друге, білокачанна капуста допомагає очищатися печінці.
У ній міститься велика кількість сірки, яка руйнує шкідливі речовини і виводить їх з організму природним шляхом.
Буряк
І знову про більш доступний і звичний овоч для наших широт. Буряк дуже часто недооцінюють, бо його смак подобається небагатьом.
Але, виявляється, цей коренеплід дуже корисний — у порції бурякового салату міститься більше унікальних фітохімічних речовин та мінералів, ніж у інших овочах.
Найбільш відчутну користь овочу приносити нашій печінці, буквально «вичищає» її від шкідливих добавок, що надійшли ззовні. Відбувається це за рахунок того, що буряк здатний оновлювати дах, позитивно впливати на її склад.
Ріпчастий лук
Лук буквально переповнений корисними та необхідні амінокислотами, без яких організм не справляється із завданням детоксикації. Лук незамінний овоч для приготування багатьох страв, у сирому вигляді може бути досить гострим, але дуже смачним у змаженому чи тушкованому.
Однак саме сирий ріпчастий лук зберігає найбільше кількість флавоноїдів — тих самих речовин, які стимулюють роботу головного «фільтра» організму — печінки. Цей овоч здатний вбирати в себе всі шкідливі речовини — навіть ртуть і миш’як, які можуть міститися в інших продуктах або відкладатися у кишечнику.
Броколі
Улюблена багатьма «кучерява» капуста здатна наситити печінку особливими ферментами, які нейтралізують токсині і перетворюють їх у продукти, які дуже легко виводяться з організму.
В ідеалі, звичайно ж, будь-який овощ краще вживати у сирому вигляді. Але броколі будуть без смаку, якщо їх не обробити термічно.
Тому обирайте варіанти, найбільш щадні для овочів (і найсмачніші для вас) — варити, тушкувати, запікати. А ось у мікрохвильовій печі готувати броколі не рекомендується, це буде руйнувати ті самі ферменти, про які ми згадали вище.
Базилік
Як відомо, листові овочі також дуже корисні. Їхнє головне перевага полягає в тому, що немає необхідності їх готувати, термічно обробляти.
Просто зробіть салат зі свіжих овочів і додайте туди базилік — і витаминами ви будете забезпечені! У базиліці містяться терпеноїди, що позитивно впливають на травлення та на систему детоксикації нашого організму.
Якщо з’їсти достатню кількість свіжого базиліка, він подіє як сечогінний засіб, що теж добре позначиться на очищенні нірок і сечовивідних шляхів.
Яблука
Ідеальний продукт для всіх тих, хто прагне перейти на здорове харчування. У них – мінімум калорій, їх можна їсти скільки завгодно, можна вживати в їжу не тільки сирими, а й запеченими – ідеальний десерт для вечері!
А ще в них велика кількість клітковини, яка діє на наш кишечник як щітка, вичищаючи звідти всі шкідливі речовини та відкладення на стінках.
У яблуках (особливо в їх шкірці) також дуже багато вітамінів і флавоноїдів, зокрема флавоноїд Phlorizidin, який стимулює вироблення жовчі. А вона, у свою чергу, допомагає нейтралізувати деякі найнебезпечніші токсичні речовини.
Насіння льону
Завершує наш список найефективніших для очищення продукт — насіння льону. Воно має здатність не стільки нейтралізувати токсині, скільки виводити належним чином усі шлаки та продукти розпаду.
Льон — джерело найбільш корисної клітковини, яка забирає з собою всі шкідливі речовини і виводить їх природним шляхом. Якщо вживати щодня по дві столові ложки насіння льону, можна ефективно очиститися і скинути вагу, а також приборкати підвищений апетит.
Крім цього, в насінні льону є олія, що містить поліненасичені жирні кислоти Омега-3, дуже корисні для функціонування всіх систем організму.
Вода
Всі наші тканини і клітини потребують води для того, щоб добре працювати. Навіть наше психічне здоров’я залежить від кількості води, яку ми п’ємо.
Коли організм зневоднень, це негативно впливає на всі функції організму. Сучасна людина відвикла пити чисту воду, замінюючи її кавою, чаєм, солодкою газованою водою.
У результаті США, наприклад, близько 75% населення хронічно зневоднені. Таким чином, збільшення споживання води (сучасні дієтологи вважають нормою 1.5 — 2 літри на день) — важливе завдання.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!