Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
9 продуктів, які руйнують шлунок
Гастрит, язва та інші хвороби шлунково-кишкового тракту часто починаються з неправильного харчування. І ці продукти – найчастіші винуватці захворювань.
Наше здоров’я безпосередньо залежить від того, що ми їмо — і особливо вірно це щодо здоров’я нашого шлунка. Ми зібрали найнебезпечніші продукти, які можуть зруйнувати здоров’я навіть дуже міцного та стійкого желудка. Постарайтеся їсти їх рідше або навіть зовсім відмовтеся від них.
Сорбіт і штучні підсолоджувачі
Якщо на упаковці продукту чи напою написано «без цукру», це зовсім не означає, що це продукт корисніший за інших — швидше за все, справи йдуть якраз наоборот. Солодощі та ласощі, до складу яких входить інгредієнт, званий сорбіт, сахарний спирт, небезпечні для шлунка: наш організм повільно перетравлює його, через що можуть розвинутися діарея, підвищене газоутворення, здуття живота. За словами лікарів, краще з’їсти чайну ложку цукру, ніж солодощі з сорбітом чи аналогічним замінником.
Газовані напої
Коли говорять про шкоду газованих напоїв, насамперед згадують високий вміст цукру: більшість з них буквально перенасичені сладким і навіть одна склянка може викликати справжній інсуліновий пік. Але газовані солодкі напої шкідливі і для здоров’я шлунка і кишечника: вуглекислий газ подразнює слизову оболочку, що може призвести до розладу шлунково-кишкового тракту з відрижкою і рефлюксом.
Фруктові соки
Соки, навіть свіжовичавлені-неважлива альтернатива газованим напиткам. У них дуже багато цукру і абсолютно немає клітковини, яка не тільки допомагає контролювати швидкість всмоктування цукру в дах, але й потрібна для здоров’я кишечника. Замість соків їжте свіжі фрукти та овочі — вони набагато корисніші.
Кавові напої
Якщо у вас є схильність до печії, вам варто зовсім відмовитися від кофе, бо він — один із тригерів кислотного рефлюксу. Але навіть якщо ваше травлення в порядку, утримайтеся від вживання сладких кавових напоїв: вони перенасичені сахаром, а за калорійністю можуть змагатися з жирним тортом.
Червоне м’ясо
На жаль, чим більше червоного м’яса ми їмо, тим вище наш ризик захворіти на рак товстої кишки. Лікарі рекомендують їсти червоне м’ясо не частіше двох разів на тиждень і обов’язково врівноважувати його порцією овочів.
Страви, приготовлені у фритюрі
Чим сильніше зажарена будь-яка їжа – картопля, курка чи навіть риба – тим більше зусиль доводиться докладати організму, щоб її переварити. Якщо влаштовувати такі навантаження регулярно, в результаті може розвинутися шлунково-кишковий розлад, а також кислотний рефлюкс.
Знежирені продукти
Чим менше жиру, тим краще? Як би не так. Якщо ми не одержуємо достатньо корисних жирів — з молочних продуктів, корисного м’яса та риби, а також горіхів, насіння та рослинних олій, то вище ймовірність того, що ми будемо «добирати» їх з продуктів, перенасичених сахаром або шкідливими жирами.
Боби та горіхи
Яблука
Ще один дуже корисний продукт, з яким тим не менш важливо знати міру. По-перше, яблука варто їсти строго після їжі, ні в якому разі не на голодний желудок: кислота, якої багато в цих фруктах, може роз’їдати слизову. А, по-друге, фруктоза, якою також багаті яблука, сприяє здуттю живота – не найприємніше відчуття!
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!