Чому не можна знижувати градус алкоголю
Неприємні відчуття після свят та вечірок не утримують людей від уживання алкогольних напоїв. Тому просторікувати про шкоду спиртного особливого сенсу немає. А ось поговорити про те, що можна зробити, щоб зменшити симптоми алкогольної інтоксикації (похмілля), які особливо яскраво виявляються наступного ранку, буде дуже до речі. Зокрема існує правило, яке свідчить, що знижувати градус алкоголю під час свята не можна (наприклад, вживати після коньяку вино). Так можна уникнути особливо гострих проявів абстинентного синдрому та навіть алкогольного отруєння. Чому це справедливо з фізіологічної точки зору? Спробуймо розібратися.
Як працює захисний механізм організму? Для організму алкоголь — це токсин, згубну дію якого необхідно якнайшвидше нейтралізувати. Сигнал про це подають особливі рецептори, які включають механізм розщеплення отруйного етанолу на більш безпечні: уксусний альдегід і воду. Це дуже тонке налаштування, оскільки ступінь реакції та активності рецепторів безпосередньо залежить від кількості алкоголю, що надходить до організму та ступеня його фортеці.
Чому при зниженні градусів людина відчуває собі гірше? Вираженість роботи організму зі знешкодження алкогольних токсинів, як уже згадувалося, залежить від міцності напою. Чим вона вища, тим більше ресурсів необхідно для виведення отруйних компонентів. Але організм здатний регулювати швидкість розщеплення алкоголю тільки на більший бік. Таким чином, якщо спочатку ви п’єте міцний напій, а потім вирішуєте випити бокал вина чи пива, рецептори просто не встигають переналаштуватися та продовжують переробку етанолу в колишньому режимі. В результаті в організмі концентрується надмірна кількість токсину альдегіду.
В цілому про якусь специфічну симптоматику тут говорити не доводиться — всі прояви добре вивчені та збігаються з ознаками похмілля. Але з єдиною обмовкою — їхня вираженість буде набагато більшою. У підсумку градус не можна знижувати, адже помутніння свідомості буде наступати швидше, може виникнути біль у ділянці голови, різкі колівання артеріального тиску і навіть прояви відруєння (блювота і бліде забарвлення шкірних покривів).
Народна чуйна хоч і наділяє комбінацію пива і горілки такими властивостями більшою мірою, але це далеко не найбільш несприятливе поєднання. Найшвидше алкоголь транспортується в кровотік з ігристими винами. А якщо випитий бокал шампанського посилити чаркою горілки чи віскі, то інтенсивність всмоктування спирту збільшується у рази.
Як можна уникнути сильного похмілля? Найнадійніший спосіб не стикатися з абстиненцією — алкоголь не вживати. Але, якщо ви знаєте, що вам належить застілля з випивкою, варто дотримуватися простих правил, які зменшують дію спирту на організм. Ще до початку свята варто потурбуватися про те, щоб придбати та випити антипохмільні препарати. Вони почали свою роботу ще до прийому алкоголю. А також потрібно взяти за правило в обов’язковому порядку закушувати, причому бажано жирною їжею. Жир зменшує попадання етанолу в кровотік. Вибираючи, що вживати, віддайте перевагу якомусь одному виду алкоголю. Адже їхнє змішання швидше приведе до поганого самопочуття.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!