Чому не варто кип’ятити воду більше одного разу

Головна / unsorted / Чому не варто кип’ятити воду більше одного разу

Ми складаємось більш ніж на 70% з води. Користуючись своїми внутрішніми ресурсами можемо протриматися без неї не більше ніж на тиждень. І навіть ті, хто вважає, що замість неї можна вживати інші рідини, мають рацію лише частично. Соки, молоко та інші напої насправді сприймаються нашим організмом як рідка їжа, тоді як клітини потребують саме у воді. Але організм може загинути від вживання неякісної води, в якій присутні різні хімічні елементи та мікроорганізми.

Саме тому людина навчилася очищати воду. І найпростішими та ефективними засобами її очищення є хлорування (що відбувається з водою, перш ніж пустити її у водогін) та кип’ятіння. Але наука рекомендує не проводити кип’ятіння більше одного разу. Чим же кип’ячена кілька разів вода шкідлива для організму?

Концентрована вода

Кип’ятіння супроводжується частичним випаровуванням рідини. Але, як відомо, повністю позбутися від мінеральної складової (якщо це, звичайно, не дистилят) неможливо. У процесі тривалого кип’ятіння та випаровування концентрація мінералів може значно збільшитися. І це не завжди той мінеральний склад, який несе користь. Але і шкідливість сирої води може бути значно більшою.

Вода та атоми

У воді, крім іншого, присутні у розчиненому вигляді атоми кислорода та водороду. Під час випаровування рідини ці атоми, а також ізотопи тритію та дейтерію осідають. Щільність води збільшується, що теж аж ніяк не приносить користь здоров’ю людини.

Хлорована вода

Для знезараження води повсюдно використовується хлор. Він міститься у водопровідній воді, яку ми використовуємо в побуті, і добре справляється зі своїм завданням, підтримуючи мікрофлору на безпечному для людини рівні. Водночас при кип’ятінні хлор вступає в хімічну реакцію з наявними у складі води мінеральними речовинами. Деякі реакції цілком нешкідливі, інші ж можуть бути потенційно шкідливі для організму.

Що саме виходить в результаті кип’ятіння, може показати лише відповідний аналіз у лабораторних умовах. А оскільки склад води непостійний і проводити такий складний науковий моніторинг удома неможливо, то неясно, наскільки шкідлива кип’ячена вода. А ось зменшити кількість канцерогенів та діоксинів, що утворюються в результаті кип’ятіння, реально, якщо не давати можливості хімічним елементам, які є у воді, повторно вступати в реакцію, тобто не кип’ятити воду двічі.

Дистильована вода

В умовах, коли і сира, і кип’ячена вода може нести потенційну опасность, здавалося б, ідеальним рішенням пити дистильовану воду, очищену штучним шляхом від усіх домішок. Але насправді все набагато складніше. І дистилят може виявитися зовсім не таким безпечним, як здається на перший, неосвітлений погляд. Річ у тім, що в ньому відсутні необхідні клітинам нашого тіла хімічні речовини, кисень у вільній формі та PH-середовище. Тому її постійне вживання може загрожувати порушеннями електролітного та водно-сольового обміну на рівні клітини.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!