Тому батькам варто знати, як допомогти дитині при ротавірусній інфекції, щоб не пішло ускладнення, передає sutura.org.ua

Як дитина може захворіти на ротавірус?

Збудник потрапляє в організм при контакті з зараженими предметами, їжею або при спілкуванні з іншим малюком, що є носієм ротавірусної інфекції. Практично всі діти колись переносили це захворювання, адже їм завжди все цікаво, тому на їхньому шляху обов’язково більшість всього потрапляє до рота.

Як визначити, що у дитини ротавірус?

«Хвороба грязних рук» визначається за наявністю сильної діареї з різким підвищенням температури. Батьки малюка, навіть не маючи медичного освіти, можуть з легкістю визначити наявність ротавірусної інфекції у дитини за яскраво вираженими симптомами: втрата апетиту, рясні водянисті випорожнення без крові, можлива рвота, в особливо тяжких випадках – судомні спазми, втрата свідомості. Якщо в калі немає кров’яних вкраплень, стілець рідкий, значить у малюка саме це захворювання. Кров у проносі – ознака іншої хвороби. Але для підтвердження діагнозу завжди потрібна консультація лікаря.

Чим небезпечний ротавірус для дитини?

Першим ознакою кишкового грипу є підвищена температура і діарея, а значить зневоднення та ослаблення організму. У рідкісних випадках з’являються судоми, іноді відбувається втрата свідомості. Чим менший вага і вік немовляти, тим критичнішою може бути ситуація. Для немовлят це особливо небезпечно, оскільки напоїти дитинку, яка плаче часом дуже складно. Адже зневоднення при ротовірусі у дитини – одне з найсерйозніших наслідків, яке треба запобігти в першу чергу! Найкращим рішенням при виявленні об’ємного проносу буде виклик «Швидкої допомоги».

Як уберегти дитину від ротавірусу і запобігти захворюванню?

Профілактикою є вакцинація у віку від 6 до 32 тижнів. Це щеплення безболісне, вводитиметься у вигляді крапельок у рот малюкові. З недавніх пір вакцинація проти ротавірусного гастроентериту входити в календар прививок, тобто воно є обов’язковим.

Також потрібно дотримуватися правил гігієни, перед їжею тщательно мити фрукти та овочі, тщательно контролювати якість харчових продуктів. Все навколишнє має бути максимально безпечним: чисті предмети, свіжа їжа тощо.