Створюється враження, що у нього взагалі немає імунітету. Можуть з’явитися шкірні захворювання, починають швидко втомлюватися очі, з’являється куряча сліпота.

При надлишку витамину А можуть з’являтися сухість шкіри і навіть її лущення, заїди в уголках рота, часті головні болі, болі в кістках, відсутність апетиту, з’являється млявість і хронічна втома.

До витамина А відносять такі речовини, як ретинол, ретиналь, бета-каротин (рослинного походження) та інші каротиноїди.

Звідки можна отримати цей вітамін? Він міститься у самій звичайній їжі. Це, перш за все, тварини олії (жир, сало, олія, молоко), сир, яєчний жовток, ікра. Бета-каротин (рослинна форма витамину) міститься у овочах та фруктах з жовтим забарвленням. Це – диня та динна олія, морква і морквяна олія, гарбуз і знову ж гарбузова олія. А також персики та абрикоси.

Крім того, витамин А можна знайти в овощах, листя яких мають темно-зелений колір: шпинат, капуста, петрушка, кріп. Багато бета-каротину в бадиллі ріпі, буряку та листі одуванчика. В аптеках продається кукурудзяна олія, збагачена витамином А (провітамін А).

Вітамін А допомагає зміцнити імунну систему, впоратися з інфекцією, бере участь у синтезі білків, підтримує у хорошому стані шкіру, замедлюючи її старіння. Їду, багату на витамин А, прописують вагітним жінкам, а також молодим матерям, оскільки витамин А відповідає за нормальне проходження вагітності та годування немовлят. Він запобігає раку шлунка, товстої кишки, січового міхура та молочних залоз.

Вітамін А потрібний для правильної роботи печінки, стравоходу та легенів. Він покращує зір, бере участь в обмінних процесах, зокрема, допомагає зростанню та формуванню кісток.

Вітамін А запобігає раку шлунка, товстої кишки, січового міхура, молочної залози, ротової порожнини, стравоходу та легенів, він же замедлює старіння шкіри. Крім того, регулярне вживання в їжу продуктів, що містять витамин А, знижує ризик інсульту.