Зараз, після аварії на Чорнобильській АЕС, одним з найважливіших
лівіших завдань радіобіології є пошук засобів протилучевого
захисту від хронічного опромінення, яке триває роки, десятиліт-
тя, всю життя – радіопротекторів пролонгованої, або тривалої, дії.
В умовах такого опромінення захисну дію повинні мати лі-
ше ті радіопротектори, які протягом тривалої години зберігають
свої властивості, тобто мають високу стабільність, і ті, які при
багаторазовому введенні в організм людини не зашкодити їй Такі
властивості мають природні метаболіти, зокрема деякі витамини,
радіопротекторні властивості яких давно відомі. Це в першу чергу
гу стосується вітамінів, що мають високу відновлювальну актив-
ність – А, С, Е, U.
Вітамін А – ретинол. Головне його джерело – каротин рос-
лин, який є провітаміном, тобто попередником витамину. Це ха-
рактерні оранжево-жовті пігменти, при окислювальному розпаді
яких в організмі тварин і людини утворюється витамин А. Ду-
ж багато каротину у моркві, шипшини, обліписі. Чимало його мі-
варити ягоди смородини, горобини, помідори, тыкви. Каротин – 249
жиророзчинна речовина і краще засвоюється організмом разом з
жирами. Тому вживати овочі та плоди, що його містять, бажано з
рослинною олією, сметаною. Велике кількість витамину А містять
такі продукти тваринництва, як молоко, сметана, олія, яєчний
жовток. Особливо багато його у печінці морських риб та інших
тварин.
Вітамін С – добре відома всім аскорбінова кислота. Головне
її джерело – свіжі овочі, фрукти, ягоди. Особливо великі кілько-
сті вітаміну С містять плоди шиповника, смородини, грецького го-
риха (недозрілі), актинідії, овочевого перцю, а також листові овочі
– цвітна капуста, кріп, лук, чеснок. На відміну від інших тва-
рин-савців, в організмі приматів, до яких належить і людина, від-
сутні ферменти, необхідні для синтезу витамину С (це розповсюд-
жується ще на морську свинку). Тому в організм людини вітамін
З може надходити тільки з продуктами харчування.
Вітамін Е – токоферол. Синтезується лише рослинами. Най-
більші його кількості в досить концентрованому вигляді містять
рослинні олії – соняшникова, кукурудзяна, оливкова, льняна, рі-
пакова та інші. Багато вітаміну Е в горіхах – грецькому, ліщині, ке-
дровому, фундуку, мигдалі. Суттєвим його джерелом є також са-
латні овочі – салат, м’ята, цикорій, листова гірчиця.
Вітамін U – цей, порівняно менш відомий як радіопротектор
вітамін, являє собою метилметіонінсульфоній хлорид. Він
вперше був здобутий з капусти, яка є основним його джерелом,
особливо капуста брокколі – різновид цвітної капусти, яку ще на-
зивають спаржевою. Багато його і в інших рослинах батьківщини хре-
стоцвітих, зокрема редисці, редьці, а також у шпинаті й селері.
Радіопротекторна ефективність вітамінів при гострому опро-
мінні, порівняно з цистеаміном, досить невелика – ФЗД рідко
перевищує 1,2-1,3. При хронічному опроміненні вона, як прави-
ло, ще нижча. Вони досить швидко включаються в обмін речовин
і виводяться до організму. Але, будучи природними метаболітами,
вони нешкідливі для нього і можуть вводитися в певних кількох-
стях постійно.
Таким чином, за рахунок вітамінів в організмі людини мож-
на створити свого роду постійне радіозахисне тло, яке буде
підтримувати його радіостійкість на більш високому рівні, порів-
Протирадіаційний біологічний захист250
няно із людьми, які не вживають вітамінів.
В цілому, названі витамини відіграють велику роль у підтри-
манні певного гомеостазу організму – неспецифічній здатності
протистояти різним вражаючим факторам і зберігати сталість
складу та функцій. Вони також активізують окремі відновлювальні-
ні реакції. Останнє значною мірою стосується також вітамінів
групи D, К, Р, В та деяких інших.
Безумовно, вживаючи витамини у безконтрольно високих
кількостях у вигляді концентрованих фармацевтичних препаратів.
тив можна нашкодити організмові. У медицині відомо навіть
явище – гіпервітаміноз – інтоксикація, яка спричиняється висо-
ними дозами вітамінів. Але населенню України найближчими де-
сятиліттями це не загрожує. Воно, особливо міське населення, по-
терпає від протилежного явища – гіповітамінозу чи авітамінозу
– нестачі вітамінів. Тому треба уважно стежити за надходженням
в організм, особливо дитячий, всіх вітамінів і в першу чергу тих,
які мають радіопротекторні властивості.