Згідно із заявою наукового співробітника Крістін Спенсер з Інституту імунотерапії раку імені Паркера в Сан-Франциско, дієта з високим вмістом клітковини сприяє більшій різноманітності кишкових мікробів, що, у свою чергу, асоціюється з кращими результатами терапії PD-1. У той же час пробіотичні харчові добавки або таблетки, які, за ідеєю, повинні містити корисні бактериї, насправді знижують мікробне різноманіття у кишечнику хворих на рак. Доповідь про результати було озвучено на прес-конференції, проведеній Американською асоціацією з дослідження раку, інформує sutura.org.ua

Опухоли всього 20-30% хворих на раків перестають рости або зменшуються в результаті терапії PD-1. Спенсер і її колеги раніше означили, що бактерії з батьківщини Ruminococcaceae покращували реакцію організму у відповідь на лікування, але тоді дослідники не знали, чому у деяких людей цих корисних бактерій більше, ніж у інших.

Дієта – один із способів змінити мікробіом людини – збір бактерій, грибків та інших мікробів, що живуть зовні та всередині тіла. Спенсер із колегами опитали 113 осіб із меланомою про те, що вони їдять, включаючи вживання пробіотиків, а також зібрали зразки калу шкірного з опитаних.

У 46 відсотків хворих, які споживали багато клітковини, у тому числі фрукти, овочі та цільні злаки, спостерігалося більше бактерій, пов’язаних з реакцією на імунотерапію. Більше того, у цих хворих найчастіше спостерігалася позитивна реакція на терапію. У учасників, які споживали більше обробленого м’яса та багато цукру, було менше цих бактерій, а їх опухоли продовжували зростати, незважаючи на лікування.

Понад 40% пацієнтів стверджували, що приймають пробіотики. У цих людей спостерігалася менша різноманітність кишкових мікробів, ніж у тих, хто не приймав добавок.

Нове дослідження – ще одне серед зростаючої кількості недавніх досліджень, які вказували на те, що пробіотики, ймовірно, не такі корисні, як поважали лікарі та хворі.

Незважаючи на те, що дані попередні, дослідження припускає існування способів покращити результати імунотерапії для онкохворих. Безліч досліджень уже вказувало на зв’язок між дієтами з високим вмістом клітковини та зниженим ризиком розвитку раку, а також іншими корисними ефектами.