Дієтологи зі США застерігають любителів цих смачних напоїв, поширених на столах мешканців багатьох країн. Мова йде про продукти, що пройшли механічну обробку – свіжих та пакетованих фруктових соках. Вони не тільки заважають схуднути, а й збільшують ризик діабету в рази, інформує sutura.org.ua

Експерти Академії харчування та дієтології США вважають, що абсолютно будь-які соки, як свіжі, так і пакетовані, призводять до набору ваги та діабету. При цьому дуже шкідливо навіть епізодичне вживання соків, оскільки ця звичка зриває схуднення.

Як справедливо зауважив дієтолог Робін Форутан, соки позбавлені клітковини повністю, особливо напої без м’якоті. Так як, проходячи механічне очищення, всі волокна залишаються у фільтрах і викидаються, на виході виходить просто сироп, що складається з води та цукру. Хоча свіжі соки і є видимим атрибутом здорового завтраку, це помилка.

«Свіжовичавлений сік різко підвищує рівень цукру в крові, причому здатний довести його до драматичних масштабів. Цілісні фрукти не дають такого ефекту», – каже лікар.

Вживання соків заважає схудненню, тому що величезна кількість цукру з водою спричиняє потужний викид глюкози в дах, що призводить до ожиріння. Крім того, це загрожує діабетом, оскільки від цього може розвинутися інсулінова резистентність. Це дуже небезпечний стан, який не тільки докорінно блокує схуднення, але призводить до діабету іншого типу. Це набута форма небезпечного захворювання.

За словами дієтолога, не варто пити рідкий свіжий сік. Куди краще – смузі, коли м’якоть та витамини залишаються всередині напою. Втім, незважаючи на очевидну шкоду соків, їх можна пити, але лише зрідка. Лікар Форутан радить пити сік при різкому занепаді сил, коли порція глюкози буде якраз до речі.

До речі, вищеназваних недоліків позбавлені овочеві соки, наприклад, сік із селери, названо відмінним засобом для схуднення.