Деякі кровосальні кліщі особливо небезпечні, оскільки їх укуси здатні провокувати алергію на червоне м’ясо. Небезпечну реакцію при цьому викликає глікопротеїн галактоза-альфа-1,3-галактоза (α-gal), який виявляється у крові всіх млекопитаючих, крім людини та його найближчих родичів. Передбачалося, що молекули α-gal можуть зберігатися в кишечнику та слюні кліщів після попереднього укусу і, потрапивши в організм людини, стимулювати запалення та розвиток алергічних реакцій, інформує sutura.org.ua

Проте професор Університету Північної Каролині Скотт Коммінс (Scott Commins) та його команда виявили, що алергія на червоне м’ясо може розвиватися і відповідати на укус кліща, які раніше зовсім не контактували з тваринами. Про це Коммінс повідомив на минулій щорічній зустрічі Американської академії алергії, астми і імунології (AAAAI) у Сан-Франциско.

Вчені провели експерименти з ГМ-лімфоцитами, які не здатні виробляти імуноглобулін Е – ключовий сигнал, який запускає алергічну реакцію. До них додавали слюну кліщів різних видів, одні з яких незадовго до того кусали тварин з α-gal, а інші – ні. Як можна було очікувати, слина паразитів, які напилися крові з α-gal, викликала у культурі клітин реакції, подібні до алергічних. Проте слина кліщів Amblyomma americanum, які не контактували з α-gal, стимулювала їх у десятки разів частіше, ніж у контрольної групи.

«Ці результати показують, що з точки зору розвитку алергії на червоне м’ясо укуси кліщів небезпечніші, ніж вважалося досі», – сказав Скотт Коммінс. Водночас механізм запуску такої реакції залишається незрозумілим.