Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Експерти розповіли про корисні властивості житнього хліба
Житній або чорний хліб багато хто вважає кориснішим за білий, пшеничний. В одній лише скибочці міститься безліч вітамінів і мінералів. Експерти назвали шість причин, щоби включити житній хліб у свій рацій.
Завдяки високій стійкості жита до холоду вона стала зерновою культурою, популярною в Європі. Існує чотири основні види житнього хліба:
- пшенично-житній;
- чорний;
- мармуровий;
- цільнозерновий.
Підтримує роботу серця
Дослідження показали, що житній хліб допомагає знизити ризик серцевих захворювань. Згідно з експериментом, 40 осіб отримували 20% денної норми калорій з ржаного або пшеничного хліба протягом восьми тижнів. У тих, хто їв житній хліб, рівень “поганого” холестерину був нижчим.
Контролює рівень цукру в крові
Підтримка стабільного рівня цукру в крові – ключ до профілактики діабету, вважають вчені. Житній хліб якраз допомагає його стабілізувати: клітковина зменшує всмоктування цукру в кишечнику, а фенольні сполуки також допомагають зменшити викид цукру та інсуліну в кровотік.
Покращує здоров’я кишечника
Клітковина є ключовим живильним речовиною для травлення, вона допомагає організму очищатися.
Знижує вагу
Якщо з’їсти на завтрак кілька скибочок житнього хліба, то можна бути ситим до обіду. Житній хліб дуже ситний завдяки високому вмісту клітковини. Таким чином, додавання ржаного хліба до раціону може у довгостроковій перспективі призвести до втрати ваги.
Зменшує запалення
Деякі дослідження показують, що житній хліб може зменшити запалення в організмі завдяки його фенольним сполукам.
Зменшує ризик розвитку раку
Житній хліб також має величезний потенціал у боротьбі з раком через його антиоксидантів. Зокрема, як пише портал, він зменшує ризик виникнення раку простати, товстої кишки та грудей.
Джерело dailynews.kyiv.ua
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!