Фахівці розповіли про харчування, яке зменшує ризик раку на цілих 30-40%
Цільне зерно, овочі, фрукти, бобові повинні бути основою щоденного раціону. Про це повідомили експерти Всесвітнього фонду досліджень раку (WCRF), які стверджують, що харчування допомагає знижувати ризик раку на цілих 30-40%.
«При більшій кількості вправ і здоровішої їжі випадків захворювання на рак було б на 30-40% менше», — констатували фахівці WCRF.
У останньому звіті Всесвітнього фонду досліджень раку йдеться, що надмірна вага через нездорову дієту вскоре посуне куріння з першого місця у списку ризиків раку.
Дослідники WCRF звинувачують ожиріння у причетності до 12 видів раку — на п’ять більше, ніж у 2007 році, коли вони зробили свої перші рекомендації щодо профілактики. Згідно з їх даними, з надлишком жиру в організмі пов’язані
- рак товстої кишки,
- рак желудка,
- рак молочної залози,
- рак порожнини рота і горлянки,
- рак стравоходу,
- рак підшлункової залози,
- рак жовчного міхура,
- рак почки,
- рак простати,
- рак яєчників,
- рак шийки матки.
Експерти не звинувачують окремі харчові продукти чи поживні речовини у зростанні раку — на його розвиток, за їх словами, харчування впливає в цілому, як частина способу життя.
«Куріння, надмірне вживання алкоголю та відсутність фізичних вправ взаємодіють з дієтою, в якій дуже багато всього: багато солі, цукру, жиру та червоного м’яса, багато промислової переробки та багато калорій», — зазначили співробітники фонду.
Ними було розроблено програму, яка зачіпає п’ять аспектів харчування.
Здорові продукти
Рекомендовано їсти більше цільного зерна, овочів, фруктів та бобових. Щоденна порція овочів повинна становити мінімум 400 грамів, а кожний прийом їжі повинен містити в собі злегка оброблені зерна та бобові. Якщо отримувати рекомендовані 30 г клітковини — це прямий захист від раку товстої кишки.
Менше за фастфуд
Споживання фаст-фуду та інших продуктів промислового виробництва має бути скорочено, оскільки вони багаті на жир, сахар або крахмаль. Тому варто якомога менше їсти готових страв, випічки, сладостей.
Менше червоного м’яса та ковбас
Говядина та свинина, шинка, ковбаси та ковбасні вироби — червоне м’ясо має бути на столі у кількості максимум трьох порцій на тиждень. Це від 350 до 500 грамів. Особливо важливо обмежувати споживання переробленого м’яса.
Ні газованій воді та іншим сладким напиткам
Не тільки кола містить гігантську гору цукру. Інші безалкогольні напитки, смузі або бутильовані чаї та пакетовані соки також не виробляються без додавання цукру.
Відмова від алкоголю
Згідно з висновком експертів фонду, не слід вживати алкоголю взагалі. Ті, хто не хоче відмовлятися від алкогольних напоїв, не повинні перевищувати зазначених у звіті норм: дві стандартні чарки міцного алкоголю на день для чоловіків, одна — для жінок.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!