Біологи виявили значні відмінності у реакції організму людини на вживання чорного та білого хліба. Проте вчені не знайшли однозначних свідчень користі і того, і іншого хліба. Учень Єран Єлінав з інституту Вейцманом у Реховоті (Ізраїль) з групою колег зібрали групу з двох десятків добровольців. Половина з добровольців погодилася харчуватися практично одним чорним хлібом заради науки протягом двох тижнів, а друга половина – білим хлібом. В обох випадках приблизно четверта калорій припадала на хліб, а іншу частину дієти складали звичайні продукти, передає sutura.org.ua

Через місяць групи мінялися місцями та починали їсти інший вид хліба, який для них спеціально пекли автори статті. У цей час вчені стежили за станом здоров’я добровольців, спостерігаючи за тим, як змінювалася концентрація глюкози, мікроелементів і білків у їх крові при переході на хлібну дієту та при повній відмові від хліба, а також за змінами в їх вазі, тиску та інших фізіологічні характеристики.

Як розповів Єлінав, ці спостереження привели до несподіваних результатів – перший аналіз зібраних даних показав, що і білий, і чорний хліб приблизно однаково вплинули на роботу організму і майже не змінювали те, як працював обмін речовин в організмі добровольців.

Здивовані результатами експерименту ізраїльські біологи порівняли те, як організм різних добровольців реагував на білий та чорний хліб. Як виявилося, різниця в реакції організму на пшеничну та житню муку була дуже великою. Завдяки цьому для деяких добровольців корисним був білий хліб, а для інших – чорний.

Що цікаво, вживання ні того, ні іншого хліба не змінювало мікрофлору, що раніше пов’язували з позитивною дією чорного хліба на здоров’я людини. Чому так відбувається, вчені поки не знають, але вони припускають, що це пов’язано з відмінностями у роботі мікробів мікрофлори, які відповідають за переробку крахмалю, глюкози та інших вуглеводів.

Розкриття цих відмінностей, на думку Елінава та його колег, допоможе нам зрозуміти, який хліб варто їсти різним групам людей, і як особливості в роботі їхнього організму можуть впливати на успіх чи невдачу тих чи інших дієт.