Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5

Головна unsorted Гастрит

Гастрит

Основні симптоми хронічного гастриту

Хронічний гастрит представляє собою деякий запалення слизової оболонки шлунка (причому хронічне), яке супроводжується серйозним порушенням фізіологічного відновлення епітелію. А також розладом всмоктуючої та рухової здатності шлунка. Дане захворювання є дуже поширеним. Посудіть самі, хронічний гастрит займає приблизно 35% у загальній структурі хвороб травних органів, і близько 85% – серед усіх захворювань шлунка.

Іноді хронічний гастрит не що інше як результат розвитку гострого гастриту, проте, найбільш часто він виникає і розвивається під впливом всіляких факторів (порушення харчування, зловживання надто грубою і гострої їжі, погане розжовування, вживання гарячої їжі, а також при наявності звички не запивати їжу). Але і це далеко не всі фактори, оскільки головні причини виникнення хронічного гастриту все ж полягають:

У неповноцінному харчуванні (переважно дефіцит Fe, білка і важливих вітамінів).

  • Тривалому безконтрольному вживання медикаментів, які на слизову шлунка надають подразнюючу дію (йдеться про Саліцилат, деяких антибіотиків, сульфаніламідів та інших).
  • У виробничій шкідливості (металева або вугільний пил, важкі сполуки свинцю та інші).
  • У захворюваннях, які обумовлюють гіпоксію тканин (наприклад, анемія, пневмосклероз, а також недостатність кровообігу).
  • У ендогенної інтоксикації в результаті захворювань нирок і подагри.
  • У дії токсинів, що виникають при інфекційних захворюваннях.
  • У спадкової схильності.

У більшості випадків (у 75-ти%) хронічний гастрит супроводжується апендицитом, хронічний холецистит, коліт та іншими захворюваннями травних органів.

Найчастіше при гастриті знижується апетит, з’являється неприємний смак у роті, нудота, відрижка, нудота і навіть блювота. Проте найбільш поширеними симптомами все ж є, тиск в області шлунка після прийому їжі, печія. Досить часто пацієнти на огляді у гастроентеролога скаржаться на хворобливі відчуття під ложечкою.

Варто відзначити деяку особливість, що хронічний гастрит з підвищеною (нормальної) секреторною функцією шлунка значно частіше виникає у представників сильної статі переважно в молодому віці. І при даній формі гастриту (йдеться про поверхневому гастриті або зі значним ураженням залоз шлунка без атрофії) спостерігаються: біль, печія немов при виразці, відрижка, після прийому їжі в епігастральній області виникає відчуття тяжкості і іноді запори.

Лікування хронічного гастриту

Як правило, лікування гастриту здійснюється в умовах стаціонару або в домашніх умовах самостійно під суворим наглядом лікаря і повним дотриманням його рекомендацій. І слід зазначити, що перший пункт лікування гастриту – це дієта. Так що при прийомі їжі згідно з рекомендаціями гастроентерологів потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Температури вживаної їжі і напоїв не повинна бути вкрай високою (низькою);
  • Тверду їжу слід прожовувати дуже ретельно;
  • І є потрібно невеликими порціями, переважно 5 разів протягом дня.

Дієта при хронічному гастриті

За наявності гастриту, який характеризується зниженою функцією секреції (тобто з нормальним або зниженим рівнем кислотності) рекомендується така дієта:

Є якнайбільше супів з овочами та крупами (бажано на нежирних бульйонах), нежирну рибу, всі види свіжих кисломолочних продуктів (тільки не дуже кислі), різні сорти чорного хліба, фруктів і овочів в різній формі (у сирому вигляді і варені), яєць (у вигляді омлету або навіть сирі), гарненько проварені каші. Відносно напоїв, то допускаються: молоко, соки (як фруктові, так і овочеві), кава, чай, какао (приготоване на воді, однак молоко також допускається).

За наявності гастриту, який характеризується підвищеною функцією секреції, рекомендується дієта, яка б сприяла нейтралізації надмірного виділення соляної кислоти. А саме:

Зі звичного раціону слід виключити все смажене. Відносно продуктів, то потрібно їсти негострий сир, сир, сирки та вершки, яйця (приготовані на пару або ж відварні), відварене м’ясо і нежирну рибу. Корисно вживати у вигляді пюре або просто відварені овочі та зелень, в сирому вигляді допускаються лише цибулю, салат і кріп. Слід відмовитися від здобного печива, а якщо їсти хліб, то тільки сухий або ж сухарі. З м’ясних продуктів можна сміливо вживати в їжу дієтичні сосиски, окіст і нежирну шинку. Дозволяються також супи з крупами або потертими овочами, тільки на нежирному бульйоні і добре проварені каші. А ось соуси не рекомендується вживати (виняток лише сметанні). Також повністю виключаються спеції. З напоїв дозволені: какао, чай і кава, йогурт, молоко, кефір, вершки.

Подальша інформація

Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем, щоб переконатися, що інформація, яка відображається на цій сторінці, може бути застосована до ваших особистих обставин. Інформація призначена тільки для медичних фахівців.

Schaffung von arbeitsplätzen für lokale pi network user. Consulate information for domestic helper | 健樂護理有限公司 kl home care ltd.