Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5

Головна unsorted Гестаційний діабет

Гестаційний діабет

Гестаційний діабет – особлива форма цукрового діабету, що розвивається у жінок у період вагітності через гормональний дисбаланс. Основним симптомом цього захворювання є підвищення рівня глюкози в крові після їди та збереження показника в нормі натще. Гестаційний діабет є загрозою для плода, оскільки може стати причиною розвитку вроджених аномалій серця та головного мозку. З метою раннього виявлення патології жінкам у період 24-28 тижнів показано проведення тесту на толерантність до глюкози. Лікування гестаційного діабету передбачає дотримання дієти, режиму праці та відпочинку, у важких випадках призначається інсулінотерапія.

Загальні відомості

Гестаційний діабет або діабет вагітних – захворювання, що розвивається внаслідок порушення вуглеводного обміну в організмі жінки на тлі інсулінорезистентності (відсутності сприйнятливості клітин до інсуліну). В акушерстві така патологія діагностується приблизно у 3-4% всіх вагітних жінок. Найчастіше первинне підвищення рівня глюкози в крові визначається у пацієнток, вік яких не перевищує 18 або більше 30 років. Перші ознаки гестаційного діабету зазвичай з’являються у 2-3 триместрі та самостійно зникають після народження дитини.

Іноді гестаційний діабет стає причиною розвитку цукрового діабету 2 типу у жінок після пологів. Подібне спостерігається приблизно у 10-15% пацієнток із таким діагнозом. Згідно з дослідженнями вчених, гестаційний діабет частіше діагностують у темношкірих жінок. Небезпека захворювання для плода полягає в тому, що через підвищення глюкози в крові матері організм малюка починає активно продукувати інсулін. Тому після народження такі діти схильні до зниження рівня цукру на крові. Крім того, гестаційний діабет сприяє стрімкому збільшенню маси плода під час внутрішньоутробного розвитку.

Гестаційний діабет

Причини гестаційного діабету

Етіопатогенез гестаційного діабету достовірно не з’ясований. Вчені припускають, що захворювання розвивається внаслідок блокування продукції достатньої кількості інсуліну гормонами, які відповідають за правильне зростання та розвиток плода. При вагітності організм жінки потребує більшої кількості глюкози, яка потрібна не тільки для матері, а й для малюка. Відбувається компенсаторне збільшення інсуліну. Ці фактори стають основною причиною гестаційного діабету. На тлі розладу функцій β-клітин підшлункової залози відзначається підвищення рівня проінсуліну.

Причиною гестаційного діабету можуть стати аутоімунні захворювання, що сприяють руйнуванню підшлункової залози та, як наслідок, зниженню продукції інсуліну. У пацієнток, родичі яких страждають на будь-яку форму цукрового діабету, ризик розвитку даної патології збільшується в 2 рази. Ще одна часта причина порушення – ожиріння, оскільки воно вже передбачає порушення обмінних процесів в організмі майбутньої матері. Гестаційний діабет може виникнути, якщо на ранніх термінах вагітності жінка перенесла вірусні інфекції, які сприяли розладу підшлункової залози.

До групи ризику розвитку гестаційного діабету потрапляють жінки, які страждають на синдром полікістозних яєчників, схильні до шкідливих звичок – куріння, вживання алкогольних і наркотичних речовин. Обтяжливими факторами є народження великого плода, мертвонародження, багатоводдя в анамнезі, гестаційний діабет при попередніх вагітностях. Високий ризик виникнення патології відзначається у пацієнток молодше 18 та старше 30 років. Додатково спровокувати розвиток порушення може незбалансоване харчування, що передбачає вживання великої кількості продуктів, багатих на швидкі вуглеводи.

Симптоми та діагностика гестаційного діабету

Гестаційний діабет немає специфічної симптоматики. Головною ознакою патології є збільшення концентрації глюкози у крові, що до настання вагітності у жінки не спостерігалося. Дане порушення найчастіше діагностується у пацієнток після 20 тижнів виношування. Додатково при гестаційному діабеті може спостерігатись надмірне збільшення маси тіла пацієнтки (понад 300 г на тиждень), сильне відчуття спраги, підвищення добового діурезу. Також хворі скаржаться на зниження апетиту, що швидко виникає втома. З боку плода ознакою розвитку гестаційного діабету може стати швидкий приріст маси, неправильні пропорції частин тіла, надмірне відкладення жирової клітковини.

Основним методом виявлення гестаційного діабету є дослідження крові визначення рівня глюкози. Усіх жінок при постановці на облік у зв’язку з вагітністю акушер-гінеколог направляє на даний аналіз. До групи ризику розвитку гестаційного діабету входять пацієнтки, у яких при дослідженні крові, взятої з пальця, кількість глюкози становила 4,8-6,0 ммоль/л, з вени – 5,3 до 6,9 ммоль/л. Якщо є такі показники, жінці призначається тест із навантаженням глюкозою, який дозволяє виявити розлади вуглеводного обміну на ранніх етапах.

Також для визначення функціональності підшлункової залози та ризику формування гестаційного діабету рутинно всім вагітним на термін 24-28 тижнів призначається пероральний тест на толерантність до глюкози. Спочатку здається аналіз крові з вени натщесерце, після чого жінка повинна випити 75 г глюкози, розведеної в 300 мл води. Через 2 години забір крові повторюють. Діагноз «гестаційний діабет» встановлюється, якщо перший показник рівня глюкози становить понад 7 ммоль/л, другий – понад 7,8 ммоль/л. для підтвердження вагітної призначають ще один аналіз того ж дня через кілька годин.

Лікування гестаційного діабету

При гестаційному діабеті лікування проводиться у амбулаторних умовах. Насамперед, пацієнтці рекомендується переглянути раціон. Дієта спрямована на зниження рівня глюкози в крові, тому жінці слід виключити зі свого меню продукти, що містять швидкі вуглеводи: кондитерські вироби, овочі. Фрукти треба вживати в міру і не дуже солодкі. Під забороною при гестаційному діабеті виявляються жирні та смажені страви, фаст-фуд, магазинні соуси, здоби. Замінити ці продукти можна капустою, грибами, кабачками, бобовими, зеленню. Крім того, при гестаційному діабеті обов’язково потрібно включити в меню нежирну рибу та м’ясо, крупи, злакові каші, макарони твердих сортів, овочі. Один раз на тиждень можна дозволити присутність у раціоні червоної риби.

Складаючи раціон для вагітної з гестаційним діабетом, важливо забезпечити достатнє надходження вітамінів та мінералів, необхідних для правильного росту та розвитку плоду. Вуглеводи повинні становити 45% від цінності раціону, жири – 30%, білки – 25%. При гестаційному діабеті вагітної слід харчуватися невеликими порціями, але часто – 3 основні прийоми їжі та 2-3 перекушування. Потрібно готувати страви, що легко засвоюються, оптимальні варіанти – відварені продукти, на пару, запечені. Питний режим передбачає вживання щонайменше 1,5 л рідини на добу.

Пацієнткам із гестаційним діабетом рекомендовано помірні фізичні навантаження. Вони дозволяють підтримувати організм у тонусі, попереджають надмірний набір маси тіла. Крім того, вправи сприяють підвищенню активності інсуліну, що є важливим при гестаційному діабеті. Фізичне навантаження передбачає заняття гімнастикою, пішу ходьбу, плавання. Слід уникати різких рухів, вправ, спрямованих працювати м’язів черевного преса. Рівень навантаження визначається витривалістю жінки та встановлюється лікарем.

Жінка з гестаційним діабетом щодня повинна контролювати рівень глюкози в крові, вимірювання проводяться натще і через 60 хвилин після кожного прийому їжі. Якщо дієтотерапія разом із фізичними вправами не дають позитивного ефекту, пацієнтці з гестаційним діабетом призначаються уколи інсуліну. Дозування препарату визначає спеціаліст. Ведення вагітності за такого діагнозу продовжують до 38-40 тижнів. Розродження найчастіше здійснюється шляхом кесаревого розтину, оскільки плід має великі розміри, що становить загрозу розвитку ускладнень при природному розвитку родового процесу.

При гестаційному діабеті дитина народжується зі зниженим рівнем глюкози в крові, проте показник приходить у норму при звичайному годуванні грудним молоком або адаптованими сумішами. Обов’язково контролюють концентрацію цукру в крові матері та дитини. Після пологів жінка з гестаційним діабетом повинна деякий час дотримуватись призначеної в період вагітності дієти та вимірювати рівень глюкози, щоб уникнути розвитку цукрового діабету 2 типу. Як правило, показники повертаються до норми у перші місяці після народження малюка.

Прогноз та профілактика гестаційного діабету

Загалом при гестаційному діабеті прогноз для матері та дитини сприятливий. При такому захворюванні є ризик розвитку макросомії – надмірного зростання плода, а також збільшення маси тіла жінки. При макросомії головний мозок дитини зберігає природні розміри, а плечовий пояс збільшується. Ці наслідки гестаційного діабету можуть стати причиною травм під час природних пологів. Якщо на УЗД виявляють великий плід, лікар може рекомендувати передчасне розродження, що також становить певну небезпеку, оскільки, незважаючи на великі розміри, малюк залишається недостатньо зрілим.

Профілактика гестаційного діабету полягає у плануванні вагітності та контролі маси тіла. Жінка має правильно харчуватися, відмовитися від шкідливих звичок. Обов’язково слід дотримуватись активного способу життя, оскільки помірні фізичні навантаження дозволяють зменшити ймовірність розвитку гестаційного діабету. Важливо, щоб вправи були регулярними та не доставляли вагітному дискомфорту.