Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Гіповітаміноз фолієвої кислоти (Гіповітаміноз В9, Дефіцит вітаміну В9, Дефіцит філієвої кислоти)
Гіповітаміноз фолієвої кислоти – це захворювання, що характеризується недостатністю вітаміну B9, викликане його недостатнім надходженням з їжею, порушенням всмоктування або прискореним виведенням з організму. Основні симптоми – блідість слизових оболонок, пригніченість, неспокій, висока стомлюваність, безсоння, зниження пам’яті, розлади травлення, лущення та почервоніння шкіри, стоматит, фолієводефіцитна анемія. У вагітних спостерігаються патології плода, передчасні пологи, викидні. Діагностика заснована на дослідженні рівня вітаміну у плазмі крові. Лікування включає прийом вітамінних препаратів, корекцію раціону, усунення супутніх захворювань.
Загальні відомості
Синоніми гіповітамінозу фолієвої кислоти – гіповітаміноз B9, вітамінна недостатність фолієвої кислоти. Тяжкі форми захворювання зустрічаються вкрай рідко. Легкий гіповітаміноз є досить поширеним захворюванням, дефіцит вітаміну, за різними даними, виявляється у 20-100% населення. Епідеміологія частково залежить від регіону, пори року та віку людини. Найбільш схильні до гіповітамінозу жителі північних районів, люди похилого віку, діти і вагітні. Пік захворюваності посідає зимово-весняний період, коли знижується доступність основних джерел вітаміну – свіжих овочів, фруктів та ягід.
Гіповітаміноз фолієвої кислоти
Причини
Гіповітаміноз виникає при порушенні однієї з ланок обміну фолієвої кислоти: на етапі її надходження в організм, всмоктування з тонкого кишечника, зв’язування та перенесення білками, участі у біохімічних реакціях. Причини вітамінної недостатності можуть бути згруповані таким чином:
- Нестача вітаміну в раціоні. Найчастіше патологія розвивається у людей, які практикують суворі дієти та голодування, а також у хворих на анорексію. Легкі форми хвороби можливі при переважному вживанні їжі, що пройшла кулінарну обробку, нестачі сирих овочів.
- Порушення абсорбції із ШКТ. Всмоктування вітаміну зі шлунка та кишечника знижується при запальних захворюваннях, наприклад, при коліті. Процесу транспорту перешкоджає вживання алкоголю, кави, анальгетиків, антацидів та сульфасалазину.
- Швидкий розпад та виведення. Причиною нестачі вітаміну може стати його прискорений метаболізм чи втрата у незмінному вигляді. При захворюваннях печінки, прийомі антиконвульсантів та гормональних препаратів організм не встигає використовувати В9 до розпаду, а при нирковій недостатності посилюється його виведення.
- Підвищення потреби організму. Гіповітаміноз схильні люди, у яких збільшуються витрати вітамінів та інших мікроелементів. До таких груп належать вагітні, жінки, які підтримують лактацію, пацієнти, які проходять процедури гемодіалізу, онкологічні хворі.
Патогенез
Основна функція вітаміну B9 – перенесення мітильного залишку СН3. У ході таких реакцій утворюються молекули ДНК та окремі амінокислоти, наприклад, гліцин та метіонін. При гіповітамінозі виробництво ДНК уповільнюється, з’являються дефектні молекули, які легко руйнуються через наявність уридинових основ замість тімінових. Першими страждають клітини, що швидко оновлюються, і тканини – епітелій і кров. Формується мегалобластна анемія – в аналізі крові визначаються атипові клітини, пацієнти страждають на слабкість, стомлюваність. Знижується кількість тромбоцитів та лейкоцитів. Поразки епітелію проявляються повільним загоєнням ран. У ШКТ зменшується вироблення травних ферментів, розвивається глосит, езофагіт, гастрит та ентерит.
Іншою функцією фолієвої кислоти є участь у виробництві метіоніну з гомоцистеїну. Гіповітаміноз супроводжується підвищенням рівня гомоцистеїну та збільшенням ризику серцево-судинної патології. Під час вагітності вітамін B9 відповідає за правильну закладку нервової системи та внутрішніх органів. При недостатності фолатів виникають вади розвитку – аненцефалія, гідроцефалія, аномалії будови серця та кінцівок. Можливе неправильне формування плаценти та ранній викидень.
Симптоми гіповітамінозу В9
Прояви нестачі фолієвої кислоти виникають через 5-30 днів після зменшення її концентрації у кровотоку. Перші симптоми – швидке наростання втоми, поганий апетит, дратівливість. Порушується процес кровотворення, кістковим мозком виробляються мегалобласти – великі незрілі клітини крові. Розвивається анемія, за якої знижується рівень нормальних еритроцитів, пацієнти відчувають слабкість, запаморочення, нудоту, сонливість. Недостатній синтез нормальних лейкоцитів супроводжується лейкопенією, організм стає схильний до інфекцій.
Виявляються осередкові ураження слизової оболонки порожнини рота, шлунка та кишечника. Відзначається тривале загоєння ран, часті кон’юнктивіти, уповільнення росту у дітей, випадання волосся та запалення язика. Температура підвищується до субфебрильних значень, посилюється озноб, з’являються біль голови. Розлади емоційної сфери представлені занепокоєнням та пригніченим настроєм, що переростає в депресію. Погіршується пам’ять, спостерігається безсоння, така тривога, агресивність.
Ускладнення
За відсутності лікування гіповітамінозу виразки у роті вдруге інфікуються, розвивається стоматит. Поразки кишечника та шлунка провокують ентероколіт та гастрит. Тривала анемія підвищує ризик серцево-судинних захворювань, подагри, хвороб жовчного міхура та шлунка. Лейкопенія стає причиною вторинного імунодефіциту. У жінок у період вагітності діагностується відшарування плаценти, викидень на ранньому терміні, передчасний початок пологів. У плода виявляються аномалії формування нервової трубки, що призводять до гідроцефалії, аненцефалії та олігофренії різного ступеня.
Діагностика
Обстеження на гіповітаміноз фолієвої кислоти проводиться при характерних симптомах, що включають анемію, особливо якщо вони виявляються у пацієнтів на гемодіалізі, вагітних, людей з хронічними патологіями шлунка, кишківника та печінки. Захворювання зазвичай діагностують лікарі-гастроентерологи або гематологи за участю неврологів. Виконаються диференціація гіповітамінозу фолієвої кислоти з нормоцитарною та апластичною анемією. Використовуються такі методики:
- Клініко-анамнестичний аналіз. Методом опитування лікар з’ясовує симптоми захворювання, їхню тривалість, особливості харчування пацієнта. Враховується наявність факторів, здатних спровокувати гіповітаміноз: вагітність, грудне вигодовування, синдром мальабсорбції, гемолітичні анемії, злоякісні пухлини, патології печінки, нирок та кишечника.
- Огляд. При важких формах гіповітамінозу діагностується глосит, виявляються виразки в ротовій порожнині. Анемія супроводжується блідістю шкірних покривів, витонченням і розшаруванням нігтьових пластин, хиткістю ходи через слабкість і запаморочення.
- Аналіз крові, сечі. Досліджується концентрація B9 у венозній крові. Діагноз гіповітамінозу підтверджується показниками нижче 7 нмоль/л.
Лікування гіповітамінозу В9
Терапія полягає у поповненні дефіциту вітаміну. З цією метою використовуються препарати фолієвої кислоти та комплексні вітамінні добавки. Для успішного засвоєння B9 потрібна присутність вітамінів B12 і C. Тривалість прийому препаратів коливається від 1 до 3 місяців. При доборі враховується, що у дорослих добова потреба у фолієвій кислоті становить 25 мкг. Додатково до медикаментозного лікування виконується корекція раціону, в меню вводяться продукти, які у великій кількості містять фолати: зелений салат, капуста, шпинат, петрушка, м’ята, волоські горіхи, помідори, цитрусові, буряк, гречана крупа. Одночасно проводиться лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, нирок та печінки.
Прогноз та профілактика
При правильному лікуванні стан гіповітамінозу усувається протягом кількох місяців. За відсутності ускладнень прогноз сприятливий. Для профілактики недостатності B9 потрібно дотримуватися збалансованого харчування з наявністю у щоденному раціоні свіжих зелених овочів – салату, броколі, шпинату, білокачанної та цвітної капусти, петрушки, помідорів, моркви, буряків. При настанні вагітності та грудному вигодовуванні варто проконсультуватися з гінекологом щодо прийому відповідних вітамінних препаратів. Пацієнтам із захворюваннями органів травлення рекомендується не рідше одного разу на рік здавати аналіз на вміст вітамінів у крові.