Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5

Головна unsorted Гіповітаміноз В5 (Дефіцит пантотенової кислоти)

Гіповітаміноз В5 (Дефіцит пантотенової кислоти)

Гіповітаміноз В5 – Це недостатнє вміст пантотенової кислоти (ПК) в організмі. При субклінічному дефіциті вітаміну В5 розвивається стомлюваність, безсоння, парестезії, диспепсія, глосити, дерматити. Виражена недостатність ПК призводить до синдрому «печіння стоп», дистрофічних змін у надниркових залозах, розладах зору, травлення, імунітету та ін. Недолік сполуки діагностується за допомогою клінічних даних, аналізу крові, інструментальних досліджень. Для поповнення вітаміну В5 призначається збалансована дієта, препарати пантотенової кислоти.

Загальні відомості

Гіповітаміноз В5 (дефіцит пантотенової кислоти) зустрічається рідко, оскільки нутрієнт зазвичай надходить у достатній кількості ззовні з багатьма рослинними та тваринними продуктами, а також синтезується ендогенно-кишковою мікрофлорою. Вперше вітамін В5 відкрив американський біохімік Р.Д. Вільямс у 1933 р., а через сім років фармакологам вдалося синтезувати його штучний аналог та визначити хімічну структуру. p align=”justify”> Значення пантотенової кислоти для життєдіяльності визначається її участю в освіті коферменту А, необхідного для нормального функціонування нашого організму.

Гіповітаміноз В5

Причини

Розвиток гіповітамінозу В5 може бути пов’язаний з декількома ключовими факторами: його дефіцитом у харчовому раціоні, порушенням засвоєння чи синтезу у кишечнику. Іноді він руйнується під впливом інших хімічних сполук чи лікарських речовин. Т.ч., основними причинами недостатності вітаміну В5 є:

  • Незбалансована дієта. Найважливішими джерелами пантотенової кислоти виступають яйця, печінка великої рогатої худоби, м’ясо (телятина, яловичина, баранина, свинина), деякі види риби (тріска, оселедець, скумбрія) гриби (шампіньйони), арахіс, вівсяні пластівці, соя, цвітна. ін. При незбалансованому, малокалорійному харчуванні, вживанні переважно напівфабрикатів, консервів та хлібобулочних виробів може розвинутися гіповітаміноз В5.
  • Патології ШКТ. Пантотенова кислота, що надходить з їжею, не засвоюється за наявності синдрому мальабсорбції, гастриту зі зниженою кислотністю, паразитарних інвазій, гельмінтозів, хронічного панкреатиту, перенесених резекцій кишечника. Ендогенний синтез порушується при кишковому дисбактеріозі.
  • Взаємодія коїться з іншими речовинами. Вітамін В5 руйнується при одночасному прийомі комбінованих оральних контрацептивів, антибіотиків, сульфаніламідів, діуретиків, барбітуратів, кофеїну, алкоголю. Також близько 30% пантотенової кислоти розпадається при термічній обробці їжі, додаванні оцту, харчової соди, що використовуються для приготування їжі.
  • Вплив фізичних факторів. Регулярне переохолодження та надмірна інсоляція різко знижують активність нутрієнта в організмі. При широких сонячних, термічних і хімічних опіках може виникнути стан, що нагадує авітаміноз В5.

Активну роль у засвоєнні пантотенової кислоти відіграють протеїни та тригліцериди, а синтез пантеїну відбувається за безпосередньої участі інших вітамінів: тіаміну (В1), рибофлавіну (В2), фолієвої (В9) та аскорбінової кислоти (С). Тому при недостатності цих речовин в організмі може виникнути дефіцит вітаміну В5.

Групи ризику

Підвищену потребу у вітаміні В5 відчувають такі категорії населення:

  • вагітні (особливо у другій половині гестації);
  • годуючі матері;
  • діти грудного віку;
  • хворі на цукровий діабет;
  • особи, які страждають на анорексію;
  • прихильники монодієт, вегетаріанства, сироїдіння, голодування;
  • жителі Крайньої Півночі;
  • Алкозалежні.

“Синдром палаючих стоп” – ознака гіповітамінозу В5

Патогенез

Пантотенова кислота відноситься до групи водорозчинних вітамінів, є сполукою аміду пантоєвої кислоти і амінокислоти бета-аланіну. При надходженні з їжею вітамін всмоктується в тонкому кишечнику, там він частково синтезується кишкової мікробіотою. Проникнувши в системний кровотік, пантотенат поглинається еритроцитами і в міру необхідності витрачається клітинами для синтезу коферментів пальмітоїлсинтази: 4-фосфопантотеїну та коензиму А, що грає найважливішу роль у ліпідному, білковому, вуглеводному обміні. Добова потреба дорослої людини у вітаміні – 5 мг.

Вітамін В5 стимулює біосинтез глюкокортикоїдів, статевих гормонів, виробництво імуноглобулінів, нейромедіатора ацетилхоліну, гістаміну, гемоглобіну, холестерину, фосфоліпідів, жирних кислот. Бере участь у перебігу нервових процесів, сприяє репарації шкіри та слизових оболонок, має протизапальну дію. Активізує перистальтику шлунково-кишкового тракту, стимулює обмін речовин, регулює надмірне відкладення жиру. Пантотенова кислота відіграє важливу роль у розвитку плода та процесі зростання дітей раннього віку.

При гіповітаміноз В5 порушується синтез антитіл, страждає протиінфекційний захист організму. Відзначається зниження фізичної та розумової працездатності, розвиваються неврологічні, ендокринні, серцево-судинні, травні, зорові розлади. Порушуються функції шкірного бар’єру, змінюються властивості гідроліпідної мантії шкіри, сповільнюється загоєння ран.

Симптоми гіповітамінозу В5

За стандартного раціону харчування недостатність вітаміну В5 розвивається рідко. Зазвичай цьому сприяють серйозні обмеження в дієті, тяжкі захворювання шлунково-кишкового тракту. Ознаки гіповітамінозу В5 у немовлят зазвичай виникають у перші 6 місяців життя. Вони включають сухість шкірних покривів, наполегливу мацерацію шкіри та попрілості, піодермії. Вітамінодефіцит нерідко поєднується з рахітом, викликає уповільнення зростання та затримку фізичного розвитку дитини.

Субклінічний гіповітаміноз В5 має неспецифічні прояви. З боку нервової системи відзначається стомлюваність, розсіяність, безсоння, запаморочення, цефалгії, парестезії. Порушення травлення характеризуються нудотою, метеоризмом, запорами. Шкірний синдром при В5-гіповітамінозі включає дерматити, екзему, вугрову хворобу, себорею. Гіповітаміноз В5 може спричинити глосити, ламкість нігтів, раннє посивіння волосся, алопецію.

Яскравою ознакою вираженого гіповітамінозу є синдром «гарячих стоп». З’являються нестерпні пекучі відчуття у підошвах, які супроводжуються різким почервонінням шкіри. Напади печіння в ногах виникають переважно у нічний час. Також турбує оніміння та поколювання пальців ніг, болісний біль у м’язах.

Знижується протиінфекційний імунітет, наслідком чого стають часті гострі респіраторні інфекції. Розвивається депресія. З огляду на хронічної недостатності вітаміну В5 виникає гастрит, виразкова хвороба, холецистит. Турбує погіршення зору, у запущеній стадії може розвинутися сліпота. Гіпервітаміноз В5 зустрічається у рідкісних випадках, протікає у вигляді диспепсичного синдрому: нудоти, печії, діареї.

Ускладнення

Низький рівень вітаміну В5 часто поєднується з недостатністю інших вітамінів цієї групи – дефіцитом тіаміну, рибофлавіну та протікає як комбінований гіповітаміноз. Тяжкі порушення функції нервової системи можуть призвести до розвитку невритів, паралічів. Дистрофічні ураження надниркових залоз проявляються синдромом гіпокортицизму. Можливий розвиток міокардіодистрофії, ниркової дистрофії. Дефіцит пантотенату безпосередньо пов’язаний із розвитком алергії, коліту, ревматоїдного артриту, атеросклерозу, хвороби Альцгеймера, деменції.

Дієта при дефіциті вітаміну В5

Діагностика

Для виявлення повного спектра порушень з боку різних органів пацієнтам із гіповітамінозом В5 необхідні консультації невролога, дерматолога, гастроентеролога, ендокринолога, офтальмолога. Для коригування раціону харчування та визначення нутритивного статусу показані консультації дієтолога та нутриціолога. Методами виявлення вітамінодефіциту та його наслідків служать:

  • Визначення рівня В5 у крові. Аналіз проводиться методом високоефективної рідинної хроматографії з мас-спектрометрією. Діапазон нормального значення вітаміну В5 – 0,2-1,8 мкг/мл. Також можливе дослідження комплексу водорозчинних вітамінів або окремих його показників (С, В1, В2, В9).
  • Інші аналізи. Визначається рівень гемоглобіну. З метою виявлення інших метаболічних порушень доцільним є дослідження концентрації глюкози, холестерину, тригліцеридів, жирних кислот. Проводиться оцінка функції надниркових залоз (кортизол, альдостерон, АКТГ).
  • Інструментальна діагностика При гіповітамінозі, що далеко зайшов, призначають УЗД надниркових залоз, нирок, підшлункової залози, ЕхоКГ. Виконують електронейроміографію, офтальмоскопію. Супутні патології ШКТ виявляються під час проведення гастроскопії з рН-метрией чи зондування шлунка.

Диференційна діагностика

При клініко-лабораторному обстеженні виключаються інші гіповітамінози та мікроелементози, що спричиняють неврологічні, дерматологічні, гастроентерологічні, імунні порушення:

Лікування гіповітамінозу В5

Терапія включає два напрями: дієтичний та медикаментозний. Рекомендується збагачення повсякденного раціону свіжими овочами, м’ясними та рибними продуктами, крупами; обмеження напівфабрикатів, білий хліб, консервованих виробів; виключення алкоголю та кофеїну. Проводиться корекція супутніх захворювань, зокрема перегляд лікарської терапії.

Як основна лінія терапії гіповітамінозу В5 призначається пантотенова кислота у вигляді біологічно активної добавки або у складі мультивітамінного комплексу. Для лікування дерматозів, обумовлених дефіцитом В5, використовуються зовнішні мазі, емульсії із пантотеновою кислотою.

Прогноз та профілактика

Критична недостатність вітаміну В5 трапляється нечасто і рідко призводить до серйозних ускладнень. Своєчасне призначення синтетичного вітаміну дозволяє швидко усунути клінічні прояви дефіциту пантотенової кислоти. Різноманітне збалансоване харчування дозволяє запобігти гіповітамінозу В5 навіть без додаткового прийому біодобавок. Важливе значення має лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, що знижують всмоктування пантотенату, утримання від шкідливих звичок.