Екзотичні апельсини завоювали популярність у багатьох людей. Вживаючи їх, можна отримати не лише задоволення, а й користь, завдяки складу речовин у плодах. Але вони можуть відігравати і негативну роль для деякої групи людей, приносячи вред здоров’ю. Потрібно вживати їх не лише помірно, а й знати, кому вони підходять, інформує sutura.org.ua

Яку користь приносять апельсини людині

Апельсині вже не є чимось особливим. Вони доступні кожному за людини.

Апельсини багаті на витамини (C, B3, B5, E, B1, B6, B2, B9, A), мікро- та макроелементи, мають вуглеводну та білкову структуру, насичені та ненасичені жирні кислоти, що робить їх корисними для організму людини.

Найбільше кількість вітамінів виявлено у шкірці апельсинів. Ці сполуки здатні попередити появу хвороби, яка спричинена вирусом.

На що впливають апельсини

  • вони зменшують старіння шкіри завдяки антиоксидантам: витамину С, флавоноїдам і бета-каротину; насичують шкіру колагеном, що робить її більш пружною;
  • калій допомагає нормально працювати серцю, антиоксиданти омолоджують організм і виводять шкідливі речовини. Організм виробляє “корисний” холестерин, що покращує стан судин. Усі ці фактори в комплексі мають позитивний ефект на роботу серцево-судинної системи;
  • австралійські вчені довели, що щоденне вживання апельсинів допомагає знизити дегенерацію сітківки;
  • клітковина допомагає прибрати синдром подразненого кишківника: здуття, біль у животі, діарею та закріпи;
  • вітамін С допомагає організму вистояти проти інфекцій;
  • вітамін С впливає на якість полових клітин у чоловіків;
  • апельсини захищають від онкологічних захворювань, знижуючи ризик їх появи на 40 %.

Шкідливий вплив апельсинів на організм людини

Існує категорія людей, яким речовини, що містяться в апельсині, принесуть не користь, а лише шкоду. До неї належать ті, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом і проблемна слизова оболонка ротової порожнини. Якщо наявний ентерит, стоматит, гастрит, панкреатит та інші захворювання, то кислота апельсина буде подразнювати проблемну область.

Апельсині є високоалергенним продуктом, тому дуже чутливим людям потрібно їх вживати потроху або дуже обережно. Особливо це стосується маленьких дітей, у яких організм ще не зміцнів.

Не бажано їсти апельсини, коли є чутлива емаль зубів. Після вживання фрукта ротову порожнину в такому разі потрібно прополоскати, щоб не залишалася кислота на зубах. Вона буде швидко руйнувати і без того слабку емаль.

Апельсин має більше позитивних факторів, що впливають на роботу організму. Але не треба забувати і про шкоду, щоб організм міг працювати без додаткових проблем.