Як боротися з мігренню: продукти, які не варто вживати
1,7-4% дорослого населення світу страждає від головного болю, що триває 15 або більше днів щомісяця. Це поширена проблема — вражає людей незалежно від району їхнього проживання, віку чи статусу. У неї широкий спектр симптомів: пульсуючий головний біль, тошнота, слабкість, запаморочення, затьмарена свідомість, підвищена чутливість до світла, звуків та запахів, а напад може тривати до трьох днів. Експерти вважають, що більшість нападів можливо запобігти, хоча лікування варіюється від людини до людини.
Змініть раціон
Ви можете подумати про невеликі зміни у своєму раціоні, які б сприяли зменшенню мігрені. Наприклад, дослідження, опубликоване у 2014 році в The Journal Of Headache And Pain показало, що рослинна дієта може зменшувати кількість нападів мігрені. Для того щоб вибрати потрібне для вас харчування, варто звернутися за консультацією до свого гастроентеролога або дієтолога. Крім того, ви можете зробити генетичний тест, який покаже, які саме продукти можуть вам бути протипоказані.
Уникайте продуктів-тригерів
У кожної людини може бути свій продуктовий тригер, але існує кілька базових елементів, яких варто уникати, якщо ви часто страждаєте від головних болів. Найбільш помітні і часто досліджувані у медичних цілях продукти, що викликають мигрень, — алкоголь та шоколад. Інший поширений фактор – оброблені продукти. Штучні підсолоджувачі, добавки, нітрати, консерванти і навіть глутамат натрію — все це є потенційними тригерами вашої мігрені.
Medical News Today у 2018 році опублікували дослідження, яке також називає тригером зістарений сир, в’ялене м’ясо та копчену рибу. Якщо ви любите готувати їжу в дегідраторі, можливо, саме це і є причиною нападів. А щоб проаналізувати наявність чи відсутність зв’язку, достатньо подождать 24 години після вживання будь-якого з цих продуктів.
Запасіться продуктами для профілактики
Навіть не дивлячись на те, що у кожної людини може бути своя реакція на певні продукти, частина з них входитиме в так звану «зелену зону». Вчені рекомендують вживати якомога більше продуктів з високим вмістом витамину B2 — зазвичай це листові овочі — і коензиму Q10, що міститься в м’ясі, рибі, арахісі та полуниці. Обидва ці елементи задіяні у виробленні мітохондріальної енергії, виробництво якої порушується через мігрені.
Харчуватися тільки цими елементами днями безперервно необов’язково, достатньо з’їсти кілька корисних продуктів у момент, коли ви починаєте відчувати ранні симптоми і відчуваєте «ауру» мігрені.
Приділіть увагу харчовим звичкам
Ще один важливий фактор, що збільшує мигрень, — перепади рівня цукру в крові. Наприклад, якщо ви робите занадто великі перерви між прийомами їжі, це теж може стати причиною вашого головного болю. Фахівці рекомендують вживати білкові продукти кожні три-чотири години. Це можуть бути як шматочки м’яса, так і орехи або спеціальні закуски, які містять протеїн. Білок дозволяє підтримувати постійний рівень цукру в крові, а ось вживання вуглеводних снеків, навпаки, збільшує колівання.
Запам’ятуйте свої тригери
Якщо навіть ці методи не допомагають вам знизити кількість і тривалість нападів, подумайте про те, щоб завести спеціальний щоденник для виявлення спускових гачків болю. Записуйте всі зміни, які ви вносите у свій рацій, відзначайте, наскільки сильний біль у вас почався, яких продуктів ви стали уникнути останнім часом, а які з’їли більше ніж зазвичай. Комусь це може здатися досить нудною роботою, але її варто провести, якщо ви хочете раз і назавжди позбутися від мігрені.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!