Як грамотно зібрати та висушити цвіт липи, щоб насолоджуватися запашним липовим чаєм
З настанням липня приходити час збору цвіту липи. Липовий цвіт славиться не лише своїм п’яним солодкуватим ароматом, а й чисельними лікувальними властивостями. Щоб цвіт липи зберіг їх у повній мірі, слід знати, як грамотно їх збирати і сушити. Не зайвим буде дізнатися і кілька секретів правильного приготування липового чаю, що лікує.
Цвіт липи – популярний рослинний засіб, який широко застосовується у народній медицині. Його заварюють для отримання цілющого чаю, який допомагає при багатьох проблемах зі здоров’ям.
- Напій має протинабрякові, болезаспокійливі, тонізуючі, бактерицидні властивості.
- Його п’ють як сильний загальнозміцнюючий засіб.
- Допомагає липовий чай і при судинних недугах, захворюваннях запального характеру, що вражають сечостатеву систему, гіпертонії, кашлі.
- Засіб корисний алергікам, оскільки його вживання має антигістамінний ефект.
- Включення напою з липового цвіту у раціон — відмінна профілактика онкозахворювань.
Заготовляють цвіт липи традиційно у липні. До збирання приступають, коли частина суцвіття вже розпустилася, а інша поки що перебуває на стадії розкриття бутону. Цвіт обережно зривають руками. Користуватися для цієї мети ножицями травники не радять. Обривають квіточки, які не мають пошкоджень і потемнілого листка. Збір здійснюють лише за сухої погоди.
Сушити зібрану рослинну сировину нескладно. Липовий цвіт сохне дуже швидко. Його слід розкласти на аркуші або відрізи чистої натуральної тканини в затінку на свіжому повітрі. Куля повинна бути тонкою і рівномірною. Викладати рослинну масу на просушування слід до полудня. День повинен бути сухим та теплим.
Допустимо сушити липовий цвіт удома. Для цього потрібна спеціальна сушарка. На приладі встановлюють температурний режим +40-50 ⁰С.
Якщо зібраний цвіт сушиться на свіжому повітрі, то йому потрібно не менше 2-3 днів, щоб дійти до потрібної кондиції. Необхідно час від часу ворушити рослинну масу, щоб вона просушувалась рівномірно і не пріла.
- Визначити ступінь просушування липового цвіту нескладно: у готової сировини майже практично відсутній аромат, а кіточки мають стати крихкими.
Засушений липовий цвіт перекладають у полотняний мішечок або у скляну ємність для подальшого зберігання у домашніх умовах.
Щоб трав’яний чай або відвар із сухого липового цвіту по максимуму володів цілющими властивостями, необхідно дотримуватися правил приготування корисного напою.
Чай готують наступним чином: заварюють кип’ятком (250 мл) рослинну сировину (1 ст. л.), настоюють протягом 20-30 хвилин під кришкою. Для посилення терапевтичного ефекту від ароматного напою п’ють його не гарячим, а теплим, підсолодивши невеликою кількістю меду.
Можна поєднувати липовий цвіт з ягодами малини або калини, малиновим та смородиновим листям, м’ятою, імбиром. Додаткові інгредієнти додадуть чаю більш насичений і цікавий смак, роблять його ще кориснішим.
Справжньою вітамінною бомбою є липовий чай з додаванням малинового соку. Приготувати його не складе труднощів. Для цього заварюють сухий цвіт липи (10 г) кропом (½ л), проварюють 2-3 хвилини. Дають трохи охолонути, проціджують. Додають до напою сік ягід малини (200 г). Подають його теплим, злегка підсолодивши липовим медом (100 г).
Приготування відвару з цвіту липи здійснюють інакше. Подрібнену суху рослинну сировину (1-2 ст. л.) заливають гарячою водою (½ л), томити на водяній бані протягом 1,5 години. Після чого відвару дають охолонути, проціджують його.
П’ють відвар не більше 2 склянок на день, поділивши на кілька прийомів. Травники радять не зловживати напоєм, не пити його безперервно. Вони рекомендують 2-3 дні пити відвар цвіту липи, а потім робити одноденний перерву.
Перш ніж вдатися до терапії липовим відваром, обов’язково отримайте консультацію у свого лікаря.
Не забудьте в липні заготовити липовий цвіт, щоб у холодну пору року насолоджуватися чудовим липовим чаєм!
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!