Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Як не можна зберігати чай: кілька порад для різних сортів
Коли мова заходить про зіпсований чай, мається на увазі окислювальний процес, який вбиває його смак і користь. Чаї, які не окислюються зовсім або окислюються не сильно під час виробництва, не здатні довго зберігати свіжість. Це стосується зеленого, жовтого та білого чаю. У чорних видів чаю та улуну, ймовірність швидкого псування, наоборот, зведена до мінімуму.
Щоб насолоджуватися смаком готового напою якомога довше, чай потрібно навчитися правильно зберігати. У цьому допоможуть кілька простих порад.
Чай і кисень
Чайне листя продовжують окислюватися з плином години під впливом кислорода. Навіть при зберіганні в герметичному посудині деяке кількість повітря все одно потрапляє всередину. Ідеальним рішенням стане вакуумне пакування. Однак цей метод підійде тільки для міцного чайного листя. Вакуумна герметизація нижнього листя просто їх розчавити.
Джерело тепла
Деякі види зеленого та жовтого чаю найкраще зберігати у морозильній камері чи холодильнику, оскільки низькі температури різко замедлюють реакції окислення. Однак робити це потрібно правильно, щоб на листках не утворився конденсат. Для цього бажано перепакувати чай у маленькі пакети та використовувати кожний протягом тижня після відкриття. Перед тим як покласти пакети в морозильну камеру, потрібно видавити з нього якомога більше повітря. В іншому випадку, кисень буде конденсуватися і викликати утворення вологи на поверхні листя. Крім того, варто пам’ятати, що пакет чаю не варто відкривати одразу, якщо він був у морозильній камері – необхідно дати йому годину досягти кімнатної температури.
Сонячне світло
Досі фахівці не прийшли до єдиної думки про те, як впливає на чай сонце. Деякі вважають, що він надає напою металевий присмак, інші впевнені, що відбувається фотодегідратація чаю. На думку експертів, тут відіграє роль комбінація полімеризації теафлавіну, перетворення хлорофілу у феофітини та окислювальні зміни в антиоксидантах.
Джерела запаху
Чайне листя швидко вбирає запахи довкілля. Це якість використовується при виробництві ароматних чаїв, проте в деяких випадках воно швидше зашкодить, ніж приносити користь. Іншими словами, чай найкраще зберігати у місцях, де немає різких запахів. Експерти не рекомендують тримати чай у дерев’яних коробках, герметичних банках із гумовими ущільнювачами та пластикових контейнерах.
Чим більше, тим краще
У майже порожньому герметичному посудині чай зіпсується набагато швидше, ніж у повному. Щоб чай залишався свіжим якомога довше, рекомендується заповнювати їм весь контейнер, після чого струсити. Це скоротити кількість кислорода в посудині і не дасть вбратися стороннім запахам. Метод особливо актуальний для зберігання ферментованих чаїв.
womanlife.kyiv.ua
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!