Як оздоровити стан кишечника і навіщо це потрібно: поради лікаря
Завдяки здоровому стану кишечника організм успішніше бореться із запаленням і протистоїть появі лишньої ваги, констатує німецький лікар Мікаела Акст-Гадерманн.
За словами фахівчини, у кишечнику сусідять «хороші» та «погані» бактерії.
“Одні кишкові мікроорганізми роблять нас здоровими та стрункими, а також протидіють запальним процесам. Інші, наоборот, можуть зробити товстими та хворими”, – стверджує лікарка.
Спеціалістка попереджає, що кишечник залишається здоровим доти, доки в ньому не збільшується популяція потенційно патогенних бактерій, які прагнуть поглинути корисні мікроорганізми. У цьому випадку відбувається зниження імунних ресурсів, оскільки імунітет приблизно на 70 відсотків залежить від балансу кишкової мікрофлори, достатньої кількості в ній «хороших» бактерий. Таке зниження означає схильність організму до інфекцій та запалення, а також підвищує ризик ожиріння (особливо в області живота).
Ось чому важливо підтримувати здоровий стан кишечника, говорити лікарка, також ділячись порадами про те, як посилити діяльність корисної кишкової мікрофлори.
Потрібно їсти різноманітно. У раціоні повинен бути якомога різноманітніший асортимент здорових продуктів, підкреслює Мікаела Акст-Гадерманн. Харчуючись таким чином, ми тренуємо мікрофлору. Одноманітність у їжі, навпаки, пригнічує її.
Менше вуглеводів. У нашому кишечнику мешкають бактериї Bifido і Akkermansia – коли їх популяції досить чисельні, це захищає від порушень обміну речовин, ожиріння. Щоб ці види могли поширюватися, лікар радить харчуватися за принципом: менше рафінованих вуглеводів, більше клітковини та білка.
З’їдати два яблука на день. За словами Акст-Гадерманн, така звичка сприяє зростанню біфідобактерій, чия користь описана вище.
Відмова від фруктози. Без свіжих фруктів у харчуванні не обійтися, але продуктів, які містять велику кількість доданої фруктози, краще не вживати, наголошує лікар. Спеціаліст попереджає, що такі продукти пошкоджують кишковий бар’єр.
Їсти продукти з пребіотиками. Їх споживання створює специфічну кислу среду, яка стимулює ріст кишкових бактерій, важливих для схуднення та підтримки здорової ваги.
… а також із пробіотиками. Такі продукти вже містять живі бактериї, що позитивно впливають на стан кишечного мікробіома.
Пити кофе без молока чи вершків. Такий кава створює в кишечнику кислу среду, що захищає від шкідливих бактерій, і дуже корисно для зміцнення слизової оболочки кишечника.
Джерело glamour.kyiv.ua
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!