Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Як покращити зір за допомогою харчування
У період переходу від зими до літа багато можуть відзначати зниження гостроти зору, сухість і відчуття піску в очах. Причиною цього може бути зниження споживання вітамінів, необхідних для нормального функціонування органів зору.
Важливо відрізняти при цьому функціональне та зворотне зниження гостроти зору від органічних змін. Цим займається лікар-окуліст.
Причини зниження гостроти зору
Навесні помітно знижується споживання овочів та фруктів, оскільки у цей період у нашій кліматичній смузі мало. Тому основною причиною зниження гостроти зору може бути авітаміноз та гіповітаміноз. Цей стан також може бути причиною сухості очей, яка пов’язана з недостатнім увлажненням слизового ока через зменшення надходження вітамінів групи А.
В даному випадку може знижуватися сутінковий зір, контраст, яскравість зору. Можна спостерігати, що в першу половину дня зір гарне, а в другу половину дня погіршується. Часто підвищення сухості та почервоніння очей спостерігається також у поміщенні з штучним опаленням. При цьому при підвищенні температури повітря на вулиці повітря в поміщенні стає теплішим і сухішим, що додатково сприяє підвищенню сухості ока.
Якщо є скарги на зниження гостроти зору, підвищення сухості ока, почервоніння, дискомфорт, відчуття піску в очах, причиною може бути, у тому числі, запалення кон’юнктиви. Якщо пацієнт жаловатиметься, що у нього на віках з’являються ячмені, це також може бути ознакою весняного гіповітамінозу.
При збільшенні кількості сонячних днів рівень ультрафіолету збільшується, і люди хочуть бувати на сонці якнайбільше. Це частично може знижувати контрастну чутливість сітківки, а також підвищувати кількість алергічних реакцій (не тільки на сонці, але і на пилку, яка зараз вже з’являється) і викликати сухість та дискомфорт.
Все перераховане вище вважається функціональними та оборотними змінами. Але бувають органічні причини зниження гостроти зору, такі як катаракта, дистрофія сітківки, судинні проблеми, цукровий діабет тощо.
Як діагностувати причини зниження гостроти зору?
Зниження гостроти зору – досить велика проблема, з якою потрібно розбиратися в кожній конкретній ситуації. Причини, що призвели до зниження гостроти зору, встановлює лікар-окуліст. Він же може визначити ці причини оборотні або пов’язані з органічною патологією. Експрес-методу діагностики гіповітамінозу та інших проблем не існує. Лікар перевіряє гостроту зору, проводити зовнішній огляд очного яблука та огляд очного дна.
Згідно з повним оглядом лікар дає висновок і назначає лікування. Якщо стан оборотний, то він може назначити витамини, а також дати рекомендації з харчування з метою збільшити в раціоні кількість продуктів, багатих витаминами А, Е, цинком, селеном, міддю (основними антиоксидантами), основними каротиноїдами – лютеїном та зеаксантином (сприяють поліпшенню трофіки). сітківки і збагачують сітківку необхідними мікроелементами, які вже витрачаються на зоровий акт), і т.д.
Якщо ж причина пов’язана з органічними змінами, то лікування назначається залежно від захворювання, яке спричинило дані зміни в зорі.
Харчування для підвищення гостроти зору
Щоб підтримати зір у весняний період, вмикайте в раціон якомога більше таких продуктів:
– продукти червоного, жовтого, помаранчевого кольорів, які містять у собі каротиноїди лютеїн та зеаксентин: моркву, тыкву, червоний виноград, чорницю, цитрусові, абрикоси (сушені абрикоси містять, у тому числі, багато калію, що добре впливає на роботу сосудів);
– зелені продукти: шпинат, броколі, брюссельську капусту, спаржу, ріпу, горох;
– кукурудзу, багату золотом, через що вона має жовтий колір;
– овочі та фрукти, які містять велику кількість витамину С: капуста білокачанна, цитрусові. Покращують трофіку судин та обмін судинної стінки, сосуди стають більш еластичними, менш ламкими, краще живлять очне яблуко. Дані продукти також є профілактикою крововиливів на очах;
– рибу, морепродукти: червону рибу, оселедець, скумбрію. Риба містить велику кількість Омега 3, поліненасичених жирних кислот, що володіють протектуючим дію на сітківку і на слизову оболонку очного яблука;
– горіхи: мигдаль, насіння, лісові горіхи, волоські горіхи, арахіс. Це джерело витамину Е – антиоксидант, який захищає сітківку від шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання;
– зернові (неочищене зерно), в яких міститься багато витаминів групи В, благотворно впливають на обмін шкіри повік і шкіри обличчя, регулюють роботу сальних залоз і волосяних фолікулів війок. Це, у свою чергу, є профілактикою запальних процесів на віках;
– червоний виноград, витяжку з червоного винограду – містить велику кількість антоціанів – речовин, які регулюють роботу судин та зменшують ризик виникнення дистрофії сітківки;
– олія з виноградних кісточок, оливкова олія;
– чорний шоколад – містить флавоноїди – речовини, що позитивно впливають на трофіку судин;
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!