Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Як правильно тверезити і похмелитися
Під час попої люди мало думають про те, що їх чекає наступного ранку, передає sutura.org.ua А даремно. Невтолена жажда, головний біль, загальна слабкість — ось незмінні супутники сильного похмілля. Коли зовсім погано, краще звернутися до лікаря, а стан середньої тяжкості можна спробувати нейтралізувати в домашніх умовах. Якщо, звичайно, знати, як алкоголь діє на організм.
Коли ранок гірший за вечір
З шлунка в дах потрапляє мала кількість випитого алкоголю. Більша його частина всмоктується через стінки двенадцятипалої кишки, покриті великою кількістю кровеносних судин. Разом з кров’ю молекули етанолу (діючої речовини будь-якого хмільного напитку) потрапляють у ворітну вену, яка йде до печінки. Там розщеплюється небагато молекул, решту продовжують циркулювати по кровоносній системі, поки знову не пройдуть через печінку, де розкладеться ще якусь кількість.
Блукання спирту в крові триває, доки його концентрація не опуститься до природного рівня. Так, в організмі людини завжди міститься якесь фонове кількість етанолу, хоча і дуже невелика — не більше одного міліграма на літр. Всього печінка переробляє близько 90% прийнятого на грудях спирту, решту виводять почки з січою, легені при диханні та шкіра через піт.
При виявленні етанолу печінка використовує три основні ферменти — алкогольдегідрогеназу, цитохром 2Е1 та ацетальдегіддегідрогеназу. Перші два окислюють етанол з утворенням ацетальдегіду, який потім перетвориться третім ферментом на укстову кислоту, цю на воду та вуглекислий газ із виділенням енергії. З усіх продуктів розпаду ацетальдегід відруює найсильніше. І чим швидше він залишить організм, тим швидше налагодиться самопочуття людини і тим менший вред понесуть його органи. Справа в тому, що ацетальдегід – хімічно активна молекула, що взаємодіє з білками і порушує їх функцію. Під удар потрапляють центральна нервна система, різні тканини. Цим і викликані загальна слабкість, нездоровий стан ранок після застілля.
Етанол розщеплюється тим швидше, чим активніші ферменти. Концентрація алкогольдегідрогенази залежить від статі, ваги і віку людини, але більшою мірою від генетики. На жаль, штучно збільшити активність цього ферменту неможливо. Щоправда, працездатність іншого ферменту — цитохрому 2Е1 — може зрости на тлі регулярного вживання спиртних напоїв, тому “натреновані люди приходять у норму швидше. ще до того, як прийняли першу дозу.
Як допомогти печінці
Враховуючи, що ацетальдегід є дуже агресивним, логічно його пов’язати з якимось стороннім речовиною. На допомогу прийде звичайне активоване вугілля (норму розрахувати просто: одна таблетка на 10 кілограмів маси тіла). Його можна випити і перед святом — це значно полегшить ранковий стан. Погодяться і інші сорбенти, наприклад ентеросгель, вівсяна каша, рис.
Оскільки головний удар етанолу приймає на собі печінку, то не буде зайвим її розвантажити. Досить частіше пити чисту воду, щоб гарячливо залишало організм разом з січою. Теплий душ прискорити виведення етанолу та ацетальдегіду через піт. З тим же завданням упорається пробіжка або активна зарядка, якщо, звичайно, зможете собі заставить їх робити. Але тим, у кого є проблеми із серцево-судинною системою, від рухової активності краще утриматися.
Кислота сповільнити утворення ацетальдегіду, а отже, обмежити його накопичення в організмі. Її багато у цитрусових. Причому краще брати необроблені фрукти, оскільки у них більше корисних компонентів. Замість того, щоб покласти в чай дольку лимона, краще з’їсти цілий апельсин або грейпфрут.
Одні і кусочки не можуть проглотнути при похмілля, а в інших прокидається звірячий апетит. Зрозуміло, пити на щастя не варто, оскільки з травної системи алкоголь потрапляє до даху швидко. Щільна закуска цей процес гальмує у три-чотири рази. Проте слід врахувати, що печінка і так активно працює, намагаючись розщепити та вивести етанол з ацетальдегідом. Не варто перевантажувати великою кількістю їжі, тим жирнішою. Апетит краще втамувати легкими супами, кашами, білою рибою, пюре з овочів та іншою їжею, що швидко перетравлюється. Оскільки алкоголь порушує натрієво-калієвий баланс в організмі, варто налягати на багаті калієм елементи, наприклад банані та картопля.
“Можливо, це дивно почути від лікаря, але впоратися з похміллям надійніше шляхом опохмелу. Інакше доведеться чекати, поки всі описані вище процеси завершуватимуться самі. або еквівалентну дозу іншого напою. Оскільки активність одних ферментів стимулює інші, повторний прийом активує весь обмінний каскад, і токсичний ацетальдегід швидше окислиться до безпечних молекул. “.
Тяжка артилерія
Якщо загальна слабкість і головний біль не проходять навіть після завтраку, сорбентів та душу, слід звернутися до ліків. Тільки не варто приймати таблетки, що містять парацетамол, – панадол, цитрамон та інші. Сама собою молекула парацетамолу нешкідлива, цей препарат дають як жарознижуючого навіть маленьким дітям. Він “мирно” пов’язується з речовинами, що підвищують його розчинність у воді, і виводиться з січою. А надлишок парацетамолу запускає процес його розкладання в печінці, внаслідок якого утворюються дуже токсичні речовини. Алкоголь якраз стимулює ферменти, що відповідають за цей небезпечний метаболізм. Краще випити аспірин, причому шипучий подіє швидше.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!