Як прожити довго: про важливість витамину D
Група норвезьких дослідників з Університету Бергена впевнена, що витамин D здатний продовжити життя тим, хто страждає від серцево-судинних захворювань. Їм вдалося з’ясувати, наскільки дієвий цей мікроелемент у боротьбі з подібними хворобами, і в якому кількості нудно вживати витамин, щоб відчути ефект.
За словами професора Ютті Діркес, професора кафедри клінічної медицини Бергена та керівника проекту, дуже багато витамину D, так само як і мало його кількість, здатні збільшити ризик смерті від захворювань серця та судин.
Щоб дізнатися, скільки витамину необхідно для підтримки здоров’я, вчені провели експеримент за участю близько 4 тис. пацієнтів. Виявилося, що сприятливу дію ця речовина має лише в кількості від 42 до 100 нмоль/л. При значеннях вище або нижче цього діапазону ризик смерті зростає.
Однак універсальної кількості витамину D для кожного людини дослідники назвати не можуть. “Оптимальна кількість добавок витамину D варіюється від одного людини до іншого. Це залежить від того, де ви живете і який у вас є рацион”, – пояснила Діркес.
Джерела витамину D
Отримати необхідну кількість цього мікроелементу можна не лише з лікарських препаратів. Ось список продуктів, що містять природний витамин D:
- риб’ячий жир;
- печінка тріски;
- горбуша та інша жирна риба;
- чорна ікра;
- яєчний жовток;
- козяче молоко;
- вершкове масло;
- тверді сировини.
Особливо важливо стежити за рівнем витамину D жителям північних країн, оскільки цей мікроелемент називається “сонячним витамином”. При постійній нестачі сонячного світла може з’явитися дефіцит цього речовини.
Джерело zhenskiy.kyiv.ua
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!