Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Як саме найпопулярніша спеція вредити нашому організму в холодну пору року
Вони нагадали, що денний ліміт споживання солі – лише 2 грами, пише газета Експрес, передає sutura.org.ua
Однак, як з’ясувалося, більшість людей споживає щонайменше вдвічі більше солі.
Українські медики додають: на тлі святкування та в зимовому меню українців спостерігається пік споживання солі. В результаті здоров’я нації зазнає злиденного впливу.
Тим часом завдяки зменшенню звичної дози цього продукту в раціоні можна різко знизити ризик розвитку тяжких хвороб серцево-судинної системи, ніркової недостатності та раку шлунка. Саме такі обмеження визнали найбільш дієвими для збереження здоров’я та продовження тривалості життя населення.
Докладніше про це розповіли Петро Бідзіля, ассистент кафедри внутрішніх хвороб Запорізького державного медичного університету, Леонід Подригало, спеціаліст з гігієни харчування, завідувач кафедри Харківської державної академії фізичної культури, та професор головний ендокринолог Києва.
— Здавна люди цінували сіль, це був продукт стратегічного значення. То невже наші смаки такі оманливі, невже ми власноруч копаємо собі могилу?
— Жодний інший продукт харчування не має такого впливу на роботу та стан організму людини, як сіль.
Одна молекула солі утримує дві молекули води. Тому що більше цього продукту в раціоні людини, то більшим буде об’єм крові, що циркулює в організмі. Неважко догадатися, що йдеться про фактор, який спричиняє перевантаження серцево-судинної системи. Збільшується частота серцевих скорочень, підвищується артеріальний тиск. Це провокує погіршення стану судин, підвищення темпів зношування серця.
– Клітини організму людини складаються із системи мембран, що заповнені цитоплазмою. Загальний стан цієї внутрішньої водної середовища клітин безпосередньо залежить від кількості спожитої солі, адже у разі її надлишку в клітинах порушується калій-натрієвий баланс. В результаті вони починають швидше зношуватися. Іншими словами, пришвидшуються темпи старіння клітин, а відтак і всього організму.
– Як же вирахувати безпечну норму?
– Протягом дня можна споживати не більше як чайну ложку солі (трохи більше як шість грамів). Зауважте, йдеться про рекомендацію для здорового людини. Тоді як при захворюванні нірок чи органів серцево-судинної системи цей показник потрібно зменшити до трьох грамів на день. А при серцевій недостатності можна собі дозволити лише один грам за день.
– Слід мати на увазі той факт, що сіль є не лише у ваших сільничках, а й міститься у продуктах. Зокрема, у хлібі, консервах, соусах, напівфабрикатах. Ось чому науковці радять дотримуватись мінімального дозування – 2 грами на день. Зрозуміло, що вирахувати це важко, але є один дієвий секрет: на столі не має бути сільнички. Візьміть собі за правило ніколи не досолювати. А під час приготування знижуйте звичайну дозу солі, яку додаєте до страви.
– Чи відомо, скільки солі споживають українці?
– Близько десяти грамів. А взимку цей показник набагато збільшується, адже в раціоні переважають маринади, квашені продукти (капуста, помідори, огірки), вудженина, ковбаса, сало, оселедець. Ці продукти містять надмірну концентрацію солі, що відчутно б’є по нашому організму. Додайте зниження рухової активності взимку, що призводить до різкої затримки рідини в судинах.
Але ми про це не думаємо. А вже навесні будемо бідкатися, чому вдруге так погіршилося здоров’я, і будемо думати, що це через весну…
– Це прямий шлях не лише до хвороб судин і серця, а й до порушення обміну речовин та до ожиріння. А у розвинених країнах уже говорять про визнання такої проблеми, як надмірне споживання солі, хворобою.
Загалом йдеться про фактор ризику розвитку багатьох хронічних неінфекційних хвороб. Мова насамперед про придбаний сахарний діабет (хворіє понад мільйон українців), гіпертонію (12 мільйонів), ішемічну хворобу та інсульт (основні причини смертності). Крім того, потерпає відільна система (зокрема, почки), розвивається патологія опорно-рухового апарату.
Тож аби вберегти здоров’я і життя, потрібно не так уже й багато. Стежте за своїм харчуванням, відмовтеся від фаст-фуду (містити багато солі) і не сипте багато солі до страв.
– А може, варто взагалі відмовитися від солі?
– Сіль потрібна нашому організму, це один із життєво небхідних продуктів, адже хлорид натрію бере участь у водно-сольовому обміні, а це дуже важлива складова нормального обміну речовин. Тож відмовлятися від такого продукту не можна, та це б і не вдалося, бо сіль міститься у продуктах харчування. Але можна мінімізувати дозування, наприклад, чимало людей взагалі не використовують сіль, готуючи страви.
– До речі, коли в меню є картопля, буряк чи морква, до страв слід додавати менше солі, бо ці коренеплоди містять калійну сіль. Якщо в меню – оселедець, гарнір солити категорично не рекомендовано. У салату замість солі додайте лимонний сік. І не забувайте про морську капусту, що в потрібній кількості містить, крім йоду, ще й сіль.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!