Як убезпечити собі і близьких від харчових отруєнь

Головна / unsorted / Як убезпечити собі і близьких від харчових отруєнь

Мийте руки та робочі поверхні до, під час і після приготування їжі. Мікроби можуть вижити у багатьох місцях на кухні, у тому числі на руках, посуді, обробних дошках та стільницях. Після відвідування продуктових ринків, якщо людина чіпає м’ясо, сало, овочі та фрукти, слід обов’язково продезінфікувати руки. Мийте обробні дошки та ножі антибактеріальним милом та гарячою водою після роботи з м’ясом, птицею, морепродуктами чи яйцями.

Найбільш ймовірними джерелами зараження є сирі продукти тваринного походження. Намагайтесь, щоб вони завжди були добре проварені чи прожарені. Під час приготування використовуйте термометр. Готуйте яловичину як мінімум до 71°C, птицю — до 73,8°C та рибу — до 62,7°C. При розрізі м’яса чи риби з них повинен витекати тільки прозрачний сік.

Для людей з груп ризику – літніх, вагітних, дітей – лікарі радять уникати м’яких непастеризованих сирів. Не кладіть приготоване м’ясо або рибу назад на ту саму тарілку або контейнер, в якому знаходилися сирі продукти, якщо він не був повністю промитий. Використовуйте окремі обробні дошки і тримайте сире м’ясо подалі від інших продуктів у візку для покупок і в холодильнику. Сирі продукти містять небезпечні мікроорганізми, які можуть внаслідок прямого контакту заразити готову їжу.

Зберігайте у холодильнику будь-які швидкопсувні продукти або залишки їжі протягом 2 днів, не довше. Температура у загальній камері повинна становити 5°C, у морозильній — не вище -18°C. Не можна вживати в їжу м’ясо, птицю чи рибу, які зберігалися у холодильнику у сирому вигляді більше 1-2 днів. Готові страви можна залишити при кімнатній температурі тільки до того моменту, поки вони охолонуть. Потім їх потрібно або з’їсти, або скласти у холодильник. Прострочені (навіть на 1 день), погано упаковані продукти, будь-які консерви з випуклостями або вм’ятинами їсти не можна. Фрукти та овочі, які людина вживає у сирому вигляді, потрібно ретельно вимити та почистити. Продукти з незвичайним запахом або зіпсованим смаком слід викинути, а не проварити, прожарити для безпеки.

Сира вода з-під крана містить домішки шкідливих речовин та мікроорганізми. Тому перед вживанням її необхідно кип’ятити. Безпечнішою вважається бутильована вода, але перед тим, як її пити, слід перевірити цілісність упаковки.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!