Можливо, все праворуч у воді. Сумніваєшся? Спеціально для тебе ми приготували 8 упевнених доказів! передає sutura.org.ua

1, Твоя шкіра на 70% складається з води. Решта 30% – це білки (колаген, еластин, ретикулін), вуглеводи (глюкоза, глікоген, мукополісахариди), ліпіди, мінеральні солі (натрій, магній, кальцій) та ферменти. Якщо ти п’єш мало води, то це миттєво відбивається на шкірі: вона стає сухою, тьмяною та грубою. Останнє пов’язане з тим, що фермент хімотрипсин, який відповідає за злущування рогових лусочок епідермісу, без води працює абияк. В результаті шкіра не оновлюється, а потовщується, стає шорсткою.

2. Нестача води призводить до морщин. Ще середньовічний перський учений Авіценна говорив, що старість це сухість. І був, між іншим, правий. Хоча навряд чи зміг би до пуття пояснити чому, адже в його годиннику ще не знали про колагені. А саме цей білок, який містить велику кількість води, що відповідає за гладкість та еластичність шкіри. З віком під дією ультрафіолету і через неправильний пітний режим колаген втрачає воду, стає менш еластичним і гнучким. В результаті чого і з’являються зморшки.

3. Для того щоб шкіра була увлажнена, потрібно випивати не менше 1,5 літрів чистої води на день. Або якщо бути більш точними, 1,5-2,5 літра. А ще точніше свою норму можна розрахувати за формулою «вага тіла х 31 = мл…». Наприклад, якщо твоя вага 60 кг, норма становитиме 1860 мл. Пити краще окремо від їжі: за 15-30 хвилин до або через годину після. І обов’язково — маленькими ковтками, щоби рідина не мешала травленню і краще засвоювалася.

4. Мікроелементи краси – кальцій, цинк, селен, кремній та магній – Можна отримати тільки з їжею та водою. Причому, як зауважує експерт-біохімік компанії «БВТ БАР’ЄР Рус», краще, якщо це відбувається з водою, бо розчинені спочатку мінерали засвоюються на 100%, а надішли з їжею — на 30-70%. До того ж через збіднення ґрунтів вміст у овочах та фруктах корисних речовин та вітамінів за останні 30 років впало у 10 разів. Це не ми вигадали. Такою є сумна статистика ВООЗ.

5. Шкірі і волоссю потрібна фізіологічно повноцінна вода. Не всяка вода містить достатню кількість корисних для волосся і шкіри макро- і мікроелементів, тобто є фізіологічно повноцінною. З водопровідною водою в цьому сенсі ситуація найгірша. Її склад часто не відповідає нормам, – зауважує експерт. — Вихід: вживати столову бутильовану воду вищої категорії або придбати спеціальний фільтр з мінералізатором».

6. Щоб мати здорове волосся, варто періодично пити мінералку. Справа в тому, що синтез кератину, з якого на 90% складаються твої волосся, неможливий без достатнього надходження в організм сірки. Найнадійніший спосіб заповнити дефіцит цього мікроелементу періодично вживати сірководневу воду. Робити це можна тільки курсами і за умови, що у тебе немає проблем із почками.

7. Вода для вмивання теж має значення. Та ще яке! Якщо ти живеш у місті, то вода, яка тече в тобі з-під крана, містить хлор. А він для шкіри ну зовсім не корисний. Справа в тому, що, вбиваючи шкідливі мікроорганізми, хлор не щадять і корисні. В результаті страждає мікробіом нашої шкіри, знижується її місцевий імунітет, з’являються сухість та роздратування. Волосся хлор теж не йде на користь, особливо якщо вони пофарбовані, адже при митті хлорованою водою пігмент дуже швидко вимивається. Щоб уникнути всіх цих проблем, потрібно або відстоювати воду для миття, або використовувати спеціальний фільтр-насадку на душу.

8. Волосся краще мити м’якою водою. Якщо після миття волосся стають непослушними, шампунь погано милиться і не промиває волосся, швидше за все, у тебе з-під крана тече жорстка вода, тобто вода з підвищеним вмістом солей кальцію та магнію. Тривале миття волосся такою водою призведе до того, що залишки солей і миючих засобів зберуться на пасмах, роблять їх темними і втомленими. І тоді доведеться записуватися до салону на спеціальну процедуру демінералізації.

Але воду можна спробувати пом’якшити. «Для цього потрібно врізати в труби магістральний фільтр або поставити кабінетний пом’якшувач, — пояснює експерт. — Тільки важливо не забувати правильно їх обслуговувати. Якщо це кабінетний пом’якшувач, то потрібно не забувати додавати сіль для регенерації, якщо магістральний фільтр — регулярно змінювати картридж пом’якшення».