Здоров’я кишківника починає відігравати особливо важливу роль для жінок, які старші за 50 років — вчені радять пам’ятати про це, інформує sutura.org.ua

Фахівцями біотехнологічної компанії BIOMES були досліджені кишкові бактериї 2000 людей, які старші за 50 років. Мікробіом їх кишківника вони співставили з дієтою та способом життя. Експерти констатують, що бактериальний склад кишківника змінюється з віком: у 50-річних і старших людей не лише менше кишкових бактерій в цілому, штами бактерій у них менш різноманітні. За словами фахівців, якщо шкідливі та корисні бактериї у кишківника не збалансовані, може посилитися запалення, що підвищує ризик проникності кишкової стінки. Це, своєю чергою, сприяє захворюванням і типовим процесам старіння — ослабленню імунної системи, руйнуванню м’язів та погіршенню когнітивних здібностей.

Тому експерти радять зміцнювати здоров’я після 50-річчя, домагаючись сильної кишкової флори, яка добре функціонує.

Правильно харчуватися

Жінкам, які старші за 50 років, корисно харчуватися за подобою середземноморської дієти, яка передбачає вживання великої кількості фруктів та овочів, а також свіжої зелені, високоякісних олій, вживання риби та помірне вживання м’яса.

Горіхи та ферментовані продукти, такі як квашена капуста або кефір, також корисні для зміцнення здоров’я кишківника у цьому віку.

Залишатися активними

Наукові дослідження показують, що люди, які палять і не займаються спортом, старішають особливо швидко. Таким чином, має бути хоча б одна тривала прогулянка на день. Ще один порад вчених для жінок, які старші за 50 років — практикувати такий вид навантажень, як вправи на рівновагу та гнучкість. Не менш важливо спати сім-вісім годин на день.

Підтримувати свої контакти

Щирий сміх, що виникає під час розмови з іншими людьми, викликає в організмі підвищення рівня нейромедіаторів, так званих гормонів щастя. При цьому, як показали наукові дослідження, у мікробіомі кишківника покращується показник різноманіття бактерій. Вчені вважають, що людські контакти, близькі та довірчі відносини дуже позитивно впливають на мікробіоту кишківника. Вони радять підтримувати зв’язок із близькими хоча б за допомогою відеодзвінків.