Яке молоко краще – пастеризоване чи стерилізоване
У першій половині ХХ століття за 25 років тільки в Англії понад дві з половиною тисячі людей померли від туберкульозу, яким вони заразилися внаслідок вживання сирого молока. Тим часом, ще в 1865 році французький учений Луї Пастер запатентував винахід, який би спас і англійців, і всіх любителів сирого молока від цієї хвороби. Щоправда, застосовувався він для зовсім іншого напою.
Пастеризація (процес назв на прізвище вченого) застосовувалася лише для вина. Французькі вина тепер можна було продавати по всьому світу, і вони при тривалому транспортуванні не перетворювалися на уксус, як раніше, а потрапляли до споживача у «первідданому» вигляді. Лише у другій половині ХХ століття почали пастеризувати молоко. А до того, щоб його убезпечити, застосовували стерилізацію в домашніх умовах, або кип’ятіння.
Сьогодні пастеризація зазнала значних змін. Для цього молоко піддається 65-градусній тепловій обробці протягом 15-40 секунд. Якщо береться більш висока температура, то, відповідно, скорочується час пастеризації. Так, за температури 85 градусів воно обробляється 8-10 секунд. Це дозволяє знищити в молоці абсолютно всі мікроорганізми, здатні порушити будь-які захворювання. Але в такому молоці залишаються живі молочнокислі бактерії, які є термостійкими. У герметичній упаковці таке молоко може зберігатись до десяти діб. Після прокисання воно перетворюється на повноцінну кисле молоко і може вживатися далі.
Однак сьогодні придуманий спосіб, за якого молоко може зберігатися і без холодильника. Це ультрапастеризація, або інакше — стерилізація. Тут уже йдеться про температуру від 120 до 150 градусів. При цьому для проведення процесу необхідно не більше чотирьох секунд (порівняйте, при стерилізації в домашніх умовах молоко кип’ятять при 100 градусах протягом півгодини). Таке молоко у герметичній упаковці може зберігатися більше пів року. Пов’язано це з тим, що в ньому знищено все живе, жодних мікроорганізмів, здатних розвиватися. З цієї причини стерилізоване молоко вважається “мертвим”, тобто позбавленим будь-яких корисних поживних речовин та вітамінів.
Вітамінів немає і в пастеризованому молоці, вони гинуть при першій же тепловій обробці. Вона призначена для того, щоб зробити неактивними лише деякі ферменти. Все це зберігає харчову цінність молока. Так стверджують експерти Центру контролю та профілактики захворювань США. На їхню думку, в американській дієті молоко не той продукт, який забезпечує людину витаминами, їх можуть отримати з інших джерел. Але всіх інших корисних речовин, включаючи кальцій, у пастеризованому молоці більш ніж достатньо. При цьому його калорійність невисока.
Тепер пастеризація зберігає навіть частину вітамінів у молоці. Різниця між пастеризованим та стерилізованим молоком тільки у відсутності витаминів в останньому. Інша справа, що стерилізоване молоко взагалі не прокисає. Після закінчення терміну придатності воно стає гірким і взагалі непридатним до вживання.
Дослідники англійського Корнуельського університету після дослідження властивостей пастеризованого та стерилізованого молока прийшли до висновку, що обидва види здатні нанести вред при порушеннях температури та термінів зберігання. Так, у стерилізованому молоці, дійсно, немає жодних бактерій, здатних розвиватися та вплинути на властивості молока. Але це рівне доти, поки воно знаходиться в упаковці і при відповідній температурі. Досить його розкрити і залишити в теплі, як бактерії не змусять собі чекати. І якщо у випадку з пастеризованим вони перетворювати його на звичайне кисле молоко, то стерилізоване може викликати відруєння.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!