Які продукти не треба вживати літом, щоб не провокувати метеоризм

Головна / unsorted / Які продукти не треба вживати літом, щоб не провокувати метеоризм

Часта проблема літнього раціону — поява здуття та неприємних відчуттів у кишківника. Це може бути наслідком харчової непереносності деяких продуктів, включаючи їжу з великою кількістю натуральних цукрів та грубої клітковини.

Отже, які харчові звички варто завести, щоб літо приносило лише радість:

Вимикайте FODMAP-продукти

FODMAP, звичайно ж, англомовне слово, під яким ховаються коротколанцюгові вуглеводи. А тепер по-русски — ці інгредієнти можуть викликати здуття живота і спричиняти посилене газоутворення. Зв’язку з температурою навколишнього середовища тут ніякого немає, такі продукти однаково впливають на наш організм у будь-яку годину року. Просто більшість таких вуглеводів найчастіше трапляються нам у спекотну годину року: морожене, яблука, груші, манго, вишні, дині, абрикоси, нектарини, персики, сливи, арбуз.

Ми в жодному разі не забороняємо вживати фрукти та ягоди, тим більше у розпалі літа. Просто слідкуйте за реакцією свого тіла і поспостерігайте за кількістю споживаних продуктів. Якщо з’явилися неприємні відчуття, відразу захотілося до туалету, а живіт став схожим на м’ячик, варто зменшити дозу.

Їжте фрукти вранці, овочі — ввечері

Літом заповільнюється активність травної системи, тому краще надавати перевагу продуктам з меншою термічною обробкою, у яких зберігаються живі ферменти для покращення травлення. Харчуватися фруктами та овочами можна і потрібно, але щоб зменшити бродіння у кишківника, ввечері все ж таки бажано вживати лише овочі.

Вибирайте “місцеві” продукти

Тобто ті, які завжди зростали в зоні вашого проживання — до них наш організм приучень є еволюційним, тому вони рідше викликають алергію. Мікробіота нашого організму з детства формується саме сезонними та локальними продуктами. А ось ранні імпортні продукти можуть містити удобрення. Під час транспортування вони піддаються обробці хімією і втрачають корисні властивості.

Тому бажано складати свій раціон, вивчивши таблицю сезонності врожаю для вашого регіону. Урізноманітнити річний раціон можна за рахунок вживання дикоросів: кропиви, ревеню, кислиці, петрушки, селери, шпинату, листового салату.

Не забувайте про білки

Літо — найкращий сезон для зниження ваги, і багато людей різко відмовляються від вживання м’яса та риби, надаючи перевагу лише овочам та фруктам. Пам’ятайте: якщо хочете стати вегетаріанцем, то не можна просто взяти і відмовитися від їжі тваринного походження, перехід має бути м’яким. Більше того, важливо пам’ятати: такий раціон підходить не для всіх, потрібно стежити за реакцією організму та внутрішніми відчуттями.

В цілому диетологи рекомендують літом переходити на збалансований раціон з оптимальним співвідношенням білків, жирів та вуглеводів. Саме влітку добова калорійність раціону розподіляється наступним чином: 30 % меню мають складати білки (рослинні та тваринні), 10 % – жири, 60 % – вуглеводи. М’ясо в особливо спекотні дні краще замінити на нежирні сорти риби з овочевим гарніром.

Пийте більше води

Влітку можна пити мінеральну воду, воду з лимоном, лаймом, імбиром, квас, ягідні морсі.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!