Українці, яким вдалося попрацювати якусь годину в Китаї, діляться своїми враженнями від традиційного способу життя цього народу та його звичок. Одна з них – вживання кропу. Його носять у термосах і п’ють замість простої води. Так, користувач Hitchhikers розповідає, що самі китайці пояснюють вживання кип’ятку бажанням позбавити організм від всіляких шкідливих речовин і очистити його, інформує sutura.org.ua

“Тепер звичайний окріп ми називаємо “чай по-китайськи”, – розповідає hitchhikers.

Чи дійсно окріп такий корисний? Виявляється, не лише китайці є аматорами такого гарячого напою. Його пили сім’ями, одразу після закипання. Але розливали виключно по тарілках. Вода, нагріта до 100 градусів, не обпекти, якщо пити її, втягуючи з плоского посуду. Ми марно сміємося над старими фільмами, де герої голосно втягують у себе чай із тарілки, а при видиху видають різні стогони та звуки, що говорять про здобуте задоволення: “Мммм”, “А..а… ах”, “У- у-уфф”.

Обпектися можна тільки, якщо пити чай ковтками з чайної чашки. На картинах відомих художників початку ХХ століття і більш ранні: чаювання завжди зображувалося лише з тарілками в руках.

“Якщо персонаж картини тримає в руках чайну чашку, значить, це робота художника останніх двох третин минулого століття”, – стверджує автор книги “Екстремальна кулінарія”.

Кулінарія, можливо, і екстремальна, а результати дуже навіть ефективні. Автор докладно описує, як пили чай новгородські купці. Весь процес можна порівняти з походом до сауни. Пили зазвичай по 10-12 склянок (з розрахунку одну склянку на 10 кілограмів ваги), з яких чай наливається у тарілочку. Після п’ятої чи сьомої склянки піт виходив із таким “ароматом”, що пахло, як у стайні. Біля шкірного любителя чаю лежав рушник, яким він безперервно витирався. До десятої склянки піт ставав холодним, чистим і без будь-якого запаху. Це означає, що відбулося повне очищення організму.

Посилаючись на дослідження гастроентерологів, можна зробити висновок, що окріп необхідно вживати вранці на щастя і ввечері, перед сном. Уранці гаряча вода запускає всі функції шлунково-кишкового тракту, допомагає позбутися від шлаків і токсинів. А вночі вона “займається” вимиванням з організму всього лишнього. Щоб посилити ефект, в окріп рекомендується додавати лимон або мед.

Після потрапляння в організм натощак, гаряча вода розріджує калові маси, стимулює кишечник, позбавляючи його від жирових відкладень. Таким чином, разом з очищенням починається позбавлення від зайвої ваги.

Окріп — це ще й чудовий цілитель. У Китаї ним лікуються при простудних захворюваннях. Навіть у популярних у цій країні довідниках роз’яснюється, що вода з температурою свіжозавареного чаю (а це 80-95 °C) очищає ротову порожнину, зігріває горло, усуває дискомфорт, викликаний застудою, сприяють видаленню з організму всіх шкідливих бактерій. .

Ті, хто п’є чай, заварений сильним кип’ятком, не такі вже й неправі. Останнім часом на медичних сайтах все частіше прослизає інформація про те, що регулярне пиття дуже гарячої води не стільки шкодить шлунку, скільки “загартовує” його, і це нібито є кращою профілактикою від виразки. Наукових доказів цього поки що немає, але, можливо, дослідження вже ведуться.