Поліфенольні сполуки, які містяться у какао, знижують ризик розвитку серцевого нападу та здивування, інформує sutura.org.ua

Вживання какао підвищує захист людини від хвороб серця і мозку – про це говорять результати дослідження, опублікованого журналом Neurology. Вчені констатують, що какао-порошок містить поліфенольні сполуки (флаванолі), які мають виражену позитивну дію на стан сосудів. На думку наукових експертів, “какао, що багате на флаванолі, покращує рівень оксиду азоту в крові, що розслабляє та розширює кров’яні судини та артерії, покращуючи кровотік, що проходить через них”.

Також було виявлено, що зі споживанням какао асоціюються зниження рівня “поганого” холестерину ЛПНЩ у крові, а також зменшення сосудового запалення. Огляд дев’яти досліджень, у яких було враховано дані 157 809 людей, показавши, що більш високий рівень споживання какао пов’язаний зі значно меншим ризиком серцево-судинних захворювань та смерті через їх наслідки.

Щодо переваг какао для мозку, то низка досліджень свідчить: його поліфенольні сполуки знижують ризик розвитку нейродегенеративних захворювань за рахунок покращення функцій мозку та кровотоку. Було встановлено, що дані речовини здатні долати гематоенцефалічний бар’єр і брати участь у біохімічних шляхах, що виробляють нейрони та важливі для здорового функціонування мозку молекули. До того ж завдяки їх впливу на вироблення оксиду азоту, який розслаблює м’язи кров’яних судин, покращується кровопостачання мозку. Наукові фахівці резюмують, що щоденне вживання флаванолів какао може покращити розумову працездатність у людей із психічними порушеннями та без них.