Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5

Головна unsorted Картопля може збільшувати ризик виникнення трьох небезпечних хвороб, заявили лікарі.

Картопля може збільшувати ризик виникнення трьох небезпечних хвороб, заявили лікарі.

У раціоні практично кожного людини є картопля, проте надлишок цього продукту здатний представляти ризик для здоров’я. Проблеми можуть виникнути насамперед через високий вміст у цьому овочі вуглеводів.

Коренеплід має високий глікемічний індекс – це означає, що організм швидко засвоює вуглеводи, потім у крові різко піднімається, після чого падає рівень цукру та інсуліну. Швидке розщеплення на глюкозу підвищує ризик розвитку діабету 2 типу. Крім того через високу харчову глікемічну навантаження людина досить скоро починає знову відчувати почуття голоду, що може призвести до переїдання.

У довгостроковій перспективі раціон з високим вмістом картоплі та подібних продуктів з високим вмістом вуглеводів може сприяти розвитку діабету, серцевих захворювань та ожиріння.

Останнє викликає особливу заклопотаність вчених. Автори дослідження, відстежували раціон та спосіб життя 120 тис чоловіків та жінок протягом 20 років. Вивчалося, як невеликі зміни у виборі продуктів харчування сприяють збільшенню ваги з плиною години.

Вчені виявили, що люди, які збільшили споживання картоплі – печеної та фрі, а також пюре – з часом набирали більше ваги – в середньому на 1,5 і 0,5 кг відповідно за чотири роки порівняно з контрольною групою. У той же час люди, які зменшили споживання цих продуктів, набрали менше ваги.

Крім того, картопля може становити ризик розвитку серцево-судинних захворювань через вплив на кров’яний тиск. Дослідники з Гарвардської медичної школи вивчили дані понад 187 тис. чоловіків і жінок. Вони порівняли показники людей, у яких за місяць було менше однієї порції пюре, печеної чи вареної картопля, і тих, хто їв чотири або більше порцій на тиждень.

Вчені виявили, що в іншої групи ризик підвищення кров’яного тиску на 11% вищий, ніж у першої. При цьому у тих, хто вживав картопля фрі, зростання ймовірності гіпертонії склало 17%.

У той же час причинно-наслідковий зв’язок дослідниками не доведено, лише закономірність. “Ми не можемо зробити висновок, що картопля викликає високий кров’яний тиск, і ми не можемо пояснити причину результатів, побачених у дослідженні”, – зазначила старший лікар-дієтолог British Heart Foundation Вікторія Тейлор.

Джерело useti.org.ua

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!

ుఖ్యాంశాలు.